Pad tot huidige pagina

HIP nieuws september 2018

27 september 2018

HIP nieuws september 2018

Afbeelding

HIP nieuws

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie, stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.


Warm? De zomer van 1540 was pas warm!

De tweede officiële hittegolf kwam ten einde op 8 augustus, maar daarna was de zomer nog niet voorbij. De klimaatverandering lijkt nóg harder toe te slaan dan verwacht. Maar de zomer van 1540, die was pas echt warm. Hoe de situatie in Amsterdam was, is vastgelegd door raadspensionaris Van der Goes, die verslag deed van het bezoek dat jaar van Keizer Karel V aan de stad. De keizer hield het na één snikhete doorwaakte nacht alweer voor gezien hier.

Lees verder >


Dilemma’s bij hygiënisch werken in de zorg

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse werk, maar door plotselinge (nood)situaties, hoge werkdruk en tekort aan collega's sta je soms voor een dilemma. Wat is nu het handigste om te doen? De V&VN verzamelde vier dilemma’s en geeft er advies over:

Lees verder >


Jouw smartphone is het nieuwe vaatdoekje!

In de zorg wordt over het algemeen heel hygiënisch gewerkt, maar één ding wordt vergeten: de mobiele telefoon. Uit een peiling van beroepsvereniging V&VN blijkt dat een derde van de ondervraagden de telefoon nooit of hooguit een paar keer per jaar schoonmaakt. Het gebruik van een smartphone of tablet is in de zorg steeds gebruikelijker; 69 procent van de ondervraagden gebruikt de telefoon voor het werk.

Lees verder >


Houdbaarheid verlengen met je zintuigen?

Mag je nu wel of niet aan een product ruiken om te kijken of het nog goed is? We gooien in Nederland nog steeds zo’n 40 kilo voedsel per persoon weg, dus is het goed om hier duidelijkheid over te geven. Wat is slim en wat zegt de Warenwet hierover?

Lees verder >


Tips van het Voedingscentrum voor de warme maaltijd

Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Voorkom dat je eten aanbrandt en zet tijdens het koken de afzuigkap aan om zo min mogelijk fijnstof binnen te krijgen.

Lees verder >


Terughaalacties in 2018

Met enige regelmaat worden voedingsmiddelen door een producent of leverancier teruggeroepen. Een terughaalactie, ook wel een ‘recall’ genoemd, wordt gedaan als er een onveilige situatie kan ontstaan voor de consument. Het kan bijvoorbeeld gaan om verkeerde informatie op het product of dat er mogelijk een vreemd voorwerp of (ziekteverwekkende) micro-organisme(n) in het product zitten.

Lees verder >


Jaarplan NVWA 2018 vol ambitie

De NVWA heeft haar jaarplan voor 2018 gepubliceerd. Hierin zijn de taken en prioriteiten beschreven voor wat betreft de bewaking van de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn, de veiligheid van voedsel- en consumentenproducten en handhaving van de natuurwetgeving.

Lees verder >


Risico’s op ziekte na zwemmen in grachtenwater nader onderzocht

In de zomer van 2016 vonden in Amsterdam en Utrecht zwemevenementen plaats in de stedelijke binnengrachten. GGD regio Utrecht heeft in samenwerking met GGD Amsterdam het risico op gezondheidsklachten na deelname aan de zwemevenementen onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs internationaal gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Gezondheidsklachten die konden worden gerelateerd aan de zwemevenementen in grachten waren maagdarm-, luchtweg-, oor- en huidklachten. Bij het Utrechtse evenement waren de aantallen te klein om met zekerheid uitspraken te doen. Bij het Amsterdamse evenement hadden deelnemers een verhoogd risico op maagdarmklachten en luchtwegklachten ten opzichte van mensen die niet deelnamen.

Lees verder >


Waarom handschoenen dragen als je tankt?

Gewoon met je blote handen tanken bij de benzinepomp? Die plastic handschoenen hangen er niet voor niks en nee, niet alleen zodat je geen vieze geur aan je handen krijgt.

Lees verder >


Lijst

Aan- of afmelden voor de HIP nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.