Pad tot huidige pagina

Nieuwsflits voor kindercentra over corona

13 maart 2020

Nieuwsflits voor kindercentra over corona

Lijst


Lijst

Beste houder,

De nieuwe maatregelen met betrekking tot het corona-virus zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor uw kindercentrum. Mogelijk heeft u ook personeel dat nu thuis blijft met klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.

Het ministerie van SZW heeft ons geadviseerd om coulant te zijn in situaties waarbij er sprake is van een personeelstekort door het volgen van het RIVM-advies. Wij nemen dit advies over.

Wat betekent dit?

Het kan zijn dat door het RIVM-advies er geen vast gezicht aanwezig is voor alle kinderen. Misschien moet u groepen op locaties vanwege tekort aan personeel samenvoegen. Ook kan er te weinig personeel zijn voor het aantal kinderen dat wordt opgevangen. Of u wijkt op andere tijden af om personeel te spreiden. Als dit voldoende veilig en verantwoord gebeurt, zullen wij adviseren niet te handhaven. Het belang van het kind staat hierbij voorop.

Wat verwachten wij van u?

Wij verwachten van u dat u weloverwogen keuzes maakt of de opvang onder de bijzondere omstandigheden voldoende veilig en verantwoord is.

  • Neem maatregelen om de emotionele veiligheid en stabiliteit voldoende te waarborgen.
  • Informeer duidelijk de ouders als u de opvang anders inricht dan normaal.
  • Twijfelt u over bepaalde keuzes? Overleg met uw oudercommissie of uw brancheorganisatie. U kunt ook contact opnemen met uw toezichthouder.
  • Informeer uw personeel over de RIVM-adviezen en maak afspraken over thuisblijven en ziekmelden. Onder aan deze brief vindt u links naar de meest belangrijke informatie.

Tot wanneer geldt dit?

De maatregelen gelden vooralsnog tot 31 maart. Wij zullen het reguliere toezicht deze periode zo veel mogelijk beperken, om de sector te ontlasten. Uiteraard doen wij wel onderzoek als dit nodig is.

Wij wensen u en uw personeel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Joan Worp
hoofd
Infectieziekten/Hygiëne & Inspectie