Pad tot huidige pagina

Nieuwsflits: Toezicht op gastouderopvang start weer op!

22 juni 2020

Nieuwsflits: Toezicht op gastouderopvang start weer op!

Afbeelding

Lijst

Beste gastouder,

In de afgelopen periode heeft de GGD Amsterdam geen reguliere onderzoeken uitgevoerd bij de voorzieningen voor gastouderopvang. Wel hebben we telefonisch contact gehad met een deel van de gastouders om een vinger aan de pols te houden. Vanaf 28 april doen wij weer onderzoeken na aanvraag of na een wijzigingsverzoek.

Vanaf 8 juni is de gastouderopvang weer open. Dit betekent ook dat het toezicht weer gaat opstarten. Hieronder geven wij u hierover meer informatie.

Komt de toezichthouder op locatie?

De meeste onderzoeken zullen, zoals normaal gesproken ook gebeurt, op locatie plaatsvinden. Een deel van de onderzoeken zal op afstand worden uitgevoerd. Net als in andere jaren voert de GGD niet bij alle gastouders een onderzoek uit.

Als de toezichthouder bij u (onaangekondigd) op de opvanglocatie komt, dan nemen wij de volgende maatregelen:

  • De toezichthouder houdt anderhalve meter afstand van u en eventuele huisgenoten
  • De toezichthouder wast bij aankomst op de opvanglocatie en bij vertrek de handen
  • De toezichthouder komt niet als hij of zij klachten heeft (verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts) en checkt dit ook bij u
  • De toezichthouder houdt het bezoek zo kort mogelijk

Als de toezichthouder het toezicht op afstand uitvoert, dan neemt de toezichthouder telefonisch contact met u op.

Waar gaat de GGD toezicht op houden?

De toezichthouder onderzoekt in beginsel hetzelfde als normaal, zoals uw pedagogisch handelen en de groepssamenstelling. Uiteraard zullen wij ook extra aandacht hebben voor de hygiënemaatregelen naar aanleiding van het coronavirus.

Is er nog coulance bij overtredingen door corona?

In principe moet u voldoen aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Wet kinderopvang. We houden wel rekening met de omstandigheden. Het kan dat u door het coronavirus bijvoorbeeld uw EHBO-certificaat niet op tijd hebt kunnen vernieuwen doordat de training niet doorging. We bekijken dan per situatie hoe we dit beoordelen.

Vragen?

De toezichthouders kinderopvang werken nog zoveel mogelijk thuis.
U kunt daarom uw vragen over het toezicht het beste per e-mail stellen aan inspectie@ggd.amsterdam.nl.
Informatie over het coronavirus kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor vragen kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met uw gastouderbureau.


Aan- en afmelden

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.