Pad tot huidige pagina

HIP nieuwsflits mei 2021

Thema Handhygiëne
14 juni 2021

HIP nieuwsflits mei 2021

Lijst


Hand Hygiëne Dag

Op 5 mei is het internationale Hand Hygiëne Dag van de WHO. Op deze dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor handhygiëne. Handhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel in het voorkomen van de verspreiding van infectieuze micro-organismen en dus infectieziekten. Vandaar dat deze nieuwsbrief helemaal in het teken staat van handhygiëne!

Om handhygiëne goed uit te voeren is het van belang dat dit op de juiste momenten wordt gedaan, op de juiste manier én dat de middelen om handhygiëne uit te voeren makkelijk beschikbaar zijn.


#Adamwasthaarhanden, de handenwas-challenge!

In deze tijden van pandemie is het belangrijker dan ooit om goede handhygiëne toe te passen en om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit willen wij zoveel mogelijk onder de aandacht brengen, want net als jullie en iedereen willen we het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden. Daarom hebben wij een challenge bedacht, de handenwas-challenge! Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen bereiken en aandacht vragen voor handhygiëne! Doen jullie ook mee?

Hieronder hebben wij het eerste filmpje al opgenomen!

Bekijk de video op vimeo.com

vimeo.com/540113003

Wat is de bedoeling?

Like en deel het filmpje! En maak een nóg leukere versie en verspreid ook deze zoveel mogelijk zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken met deze belangrijke boodschap op 5 mei. Plaats je filmpje komende weken op social media. Houd rekening met de Corona-maatregelen bij het opnemen van je filmpje.

Gebruik de hashtag #Adamwasthaarhanden @GGD Amsterdam en @WHO en deel jullie fantastische filmpje op zoveel mogelijk manieren! De 3 leukste inzendingen maken kans op een mooi handen(was)pakket!

De winnaars worden gekozen op 6 mei.

Over de uitslag kan niet worden gediscussieerd en wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars ontvangen bericht op 6 mei.


Waarom zou jij nou je handen wassen?

Op je hand leven meer dan 100 soorten bacteriën en 30 soorten schimmels (micro-organismen). Iedereen heeft zijn eigen unieke handafdruk. Op je linker en rechter hand leven zelfs verschillende soorten! (bron: Micropia). Deze bacteriën en schimmels hebben een belangrijke taak om infecties tegen te houden. Waarom dan je handen wassen? Bacteriën en virussen die je in het dagelijks leven oppikt,  bijvoorbeeld bij de supermarkt, in de bus en op de wc, horen namelijk niet bij je eigen clubje en kunnen ziekten overbrengen: van je handen naar je mond, je neus en je ogen. Ook kun je die tijdelijke ongevraagde ‘gasten’ weer ergens achterlaten en vervolgens komen anderen dan weer ermee in aanraking. Cirkeltje weer rond.

Weet je dat je handen alleen afspoelen met water geen nut heeft? Zeep weekt het vuil los van je handen en verwijdert het vuil. Dus laat maar schuimen! En wil je het helemaal goed afmaken, droog je handen dan af met papieren handdoekjes of een schone handdoek, zo werk je de zittenblijvers ook van je huid af.

Hands Up!


Geschiedenis van het handenwassen

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de 18e eeuw wasten dokters en verpleegkundigen hun handen niet voor de operatie!


Handen wassen of desinfecteren?

Als je handhygiëne wil toepassen zijn er 2 manieren, handen wassen met water en zeep of desinfecteren met een handalcohol. Het heeft de voorkeur om de handen te wassen met water en vloeibare zeep. Heb je geen water en zeep tot je beschikking? Dan zou je je handen ook kunnen desinfecteren met een handalcohol. Let wel, als je handen zichtbaar vuil of nat zijn kun je ze niet desinfecteren. Je moet de handen dan eerst wassen met water en zeep: vuil en water zorgen er namelijk voor dat de handalcohol onvoldoende werkt.


Webinar Handhygiëne op dinsdag 18 mei van 15.00-16.00 uur

Sinds februari 2021 organiseert de afdeling Hygiëne van de GGD elke maand een gratis webinar voor alle (zorg)medewerkers uit de regio over verschillende thema’s met betrekking tot basishygiëne. Het is voor elke (zorg)medewerker mogelijk om hieraan deel te nemen.

Het eerstvolgende webinar gaat over:

Persoonlijke Hygiëne en vindt plaats op dinsdag 18 mei om 15.00 uur.

Even in het kort, wat houdt zo’n webinar precies in?

Het team Hygiëne organiseert elke derde dinsdag van de maand een webinar over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op basishygiëne voor (zorg)medewerkers.

De webinars hebben als doel de basiskennis omtrent hygiëne te vergroten. Ongetwijfeld zijn één of meerdere onderwerpen bij jou of je collega’s wel bekend; in dat geval kun je het webinar als een opfriscursus beschouwen.

Meer informatie

Meer informatie over de webinars en het aanbod kun je vinden op de website van de GGD Amsterdam: www.ggd.amsterdam.nl/hygiene/scholingsaanbod-2021


Meer informatie over handhygiëne

Kijk ook op de website van het RVIM. Zij hebben een hele pagina over handhygiëne:
www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen

Poster instructies handen wassen:
www.rivm.nl/documenten/lchv/instructies-handen-wassen

Poster instructies handen wassen en desinfecteren: www.rivm.nl/documenten/lchv/schema-instructies-handhygiene

De 5 momenten van handhygiëne in de zorg:
www.who.int/multi-media/details/your-5-moments-for-hand-hygiene-poster


Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Via onderstaande link kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Hierdoor ontvang je persoonlijk de nieuwsbrief met actuele informatie en het scholingsaanbod.

Ken je iemand die ook is geïnteresseerd? Stuur de nieuwsbrief dan naar die persoon door!

Aan- of afmelden voor de HIP nieuwsbrief kun je doen op deze pagina.