Pad tot huidige pagina

Activiteiten met dieren

Organiseert u een evenement met dieren?

U laat kinderen bijvoorbeeld een ponyritje maken of u organiseert een tentoonstelling met vogels of andere dieren. Dan kunnen er gezondheidsrisico’s zijn en moet u maatregelen nemen om deze te verkleinen.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s

Dieren kunnen allerlei ziekteverwekkers met zich meedragen zonder zelf ziek te zijn. Door het aaien en knuffelen van dieren worden deze ziekteverwekkers gemakkelijk overgebracht, bijvoorbeeld via stukjes voedsel of mest die in de vacht blijven plakken. Via voedsel, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Een andere manier, die heel veel voorkomt, is dat het eten in de eigen keuken besmet raakt. Maar ook via de lucht, door bijvoorbeeld strooisel uit vogelkooien is het mogelijk om ziekteverwekkers over worden gedragen aan mensen. Infectieziekten die specifiek van dieren naar mensen worden overgedragen, heten zoönosen.

Wat kunt u doen?

Er zijn een aantal maatregelen opgesteld om onhygiënische situaties te voorkomen en gezondheidsrisco’s te verminderen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het attenderen van bezoekers op het wassen van de handen na contact met dieren, en te zorgen voor een handenwasgelegenheid. In de Hygiënerichtlijn voor evenementen leest u in hoofdstuk 5 meer over deze maatregelen. Afhankelijk van het evenement kunnen ook andere hoofdstukken van deze richtlijn van toepassing zijn.

Meer informatie?