Pad tot huidige pagina

Boekje 'Tatoeage en toezicht in Amsterdam'

21 december 2018

Op initiatief van de afdeling Hygiëne & Inspectie van de GGD Amsterdam, in samenwerking met het Stadsarchief, heeft schrijfster/journalist Trudy Admiraal het boekje ‘Tatoeage en Toezicht in Amsterdam’ geschreven.

Het rijk geïllustreerde boekje beschrijft de geschiedenis vanaf begin jaren ’80 toen de tatoeëerders en de GGD Amsterdam de handen ineen sloegen om infectieziekten te voorkomen. Het eerste exemplaar werd op 3 december 2018 door GGD directeur Jan Woldman uitgereikt aan twee boegbeelden in deze geschiedenis van tatoeage en toezicht in Amsterdam: de eerste GGD-inspecteur Leen Stoutjesdijk, en de bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher.

Toen begin jaren ‘80 een link werd ontdekt tussen het zetten van tatoeages en het oplopen van infectieziekten als Hepatitis B en Aids, trokken verpleegkundigen van de GGD er op uit om tatoeëerders te informeren. In 1987 maakte een gemeentelijke verordening het mogelijk onhygiënische tatoeagestudio’s te sluiten. Sindsdien is het infectiegevaar bij een Amsterdamse tatoeagestudio flink gedaald.

Twintig jaar later, in 2007, werd landelijke wetgeving van kracht. Het tot stand komen van een Europese norm voor veilig en hygiënisch tatoeëren in 2019 is de afronding en kroon op de jarenlange inzet van de GGD voor veilig tatoeëren in Amsterdam en Europa.

De publicatie is hier als pdf bestand te downloaden (PDF, 2,2 MB).