Wat is hepatitis B?

21 juni 2021

Hepatitis B is een ontsteking van de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Van deze leverontsteking hoef je geen klachten te hebben. Je bent dan wel besmettelijk voor anderen. De meeste volwassenen zijn na een aantal maanden weer genezen. Een klein deel van de volwassenen houdt het virus het hele leven in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B infectie genoemd. Een infectie met hepatitis B kan op den duur leiden tot ernstige leverziekte.

Hoe krijg je hepatitis B?

Het hepatitis B virus loop je op via seks zonder condoom. Ook kunt je hepatitis B krijgen als je bloed in contact komt met het bloed van iemand die hepatitis B heeft. Bijvoorbeeld via wondjes of het delen van een tandenborstel, scheermesje of nagelschaartje. Ook kan het virus overgedragen worden van moeder op kind bij de geboorte. Eigenlijk loop je het hepatitis B virus op dezelfde manier op als hiv, alleen is hepatitis B 100x besmettelijker dan hiv.

Je kan het niet oplopen door normaal sociaal contact, zoals handen geven, knuffelen of uit iemands kopje drinken.

Wat zijn de klachten?

De verschijnselen zijn: moeheid, grieperig gevoel, spierpijn en pijn in de gewrichten. Ook kan de huid en oogwit geel worden. De urine kan eruit zien als cola en de ontlasting als stopverf.

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten maar zijn wel besmettelijk voor anderen.

Is er behandeling mogelijk?

Patiënten met chronische hepatitis B worden door de huisarts verwezen naar het ziekenhuis. In sommige gevallen is er succesvolle behandeling mogelijk.

Kan je hepatitis B voorkomen?

Ja, dat kan door seksueel contact te hebben met condoom. Verder is het belangrijk om voorzichtig te zijn met bloed van een ander persoon. Deel geen scheermesjes, nagelschaartjes of tandenborstels. Je kan ook hepatitis B voorkomen door vaccinatie. Na drie vaccinaties zijn de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B.

Is er vaccinatie mogelijk?

Het is mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis B. Zo voorkom je hepatitis B. In Nederland raadt men personen, die een verhoogd risico lopen/meer risico lopen, aan om zich te laten vaccineren.

Wie loopt er een verhoogd risico op hepatitis B?

 • Personen die geboren zijn in een land waar veel hepatitis B voorkomt.
 • Als je samenwoont of seksueel contact hebt met iemand die hepatitis B heeft.
 • Als je als man seks hebt met andere mannen zonder gevaccineerd te zijn.
 • Als je sekswerker bent.
 • Als je langer dan drie maanden reist naar een land waar veel hepatitis B voorkomt.
 • Als je je prikt aan een naald of een andere risicovolle verwonding hebt. Zie ook de folder 'Risicovolle verwondingen'.
 • Als je een (para)(medisch) beroep hebt waarbij je met bloed of naalden in aanraking komt.
 • Als je drugs gebruikt en injectienaalden of andere hulpmiddelen van anderen gebruikt.
 • Personen met een verstandelijke beperking.

Wat doet de GGD?

 • Als een arts hepatitis B bij je constateert kijkt de GGD van wie en waar je de infectie hebt opgelopen. Gezinsleden en partner(s) worden door de GGD gratis onderzocht op hepatitis B en gevaccineerd.
 • Na zes maanden volgt opnieuw een bloedonderzoek. Indien je een chronische infectie hebt wordt je verwezen naar een hepatitis behandelcentrum. De huisarts regelt de verwijzing.
 • Personen met een chronische hepatitis B worden gratis gevaccineerd tegen hepatitis A.
 • Vaccineren van personen met een verhoogd risico op hepatitis B om te voorkomen dat zij hepatitis B krijgen.

Wanneer neem ik contact op met de GGD?

 • Als je je aan een gebruikte injectienaald geprikt hebt. Bel in dit geval direct met de GGD. Soms kan een vaccinatie tegen hepatitis B nog helpen om te voorkomen dat je hepatitis B krijgt.
 • Als je seksueel contact hebt gehad met iemand die hepatitis B heeft.
 • Als je van je huisarts/specialist gehoord hebt dat je hepatitis B hebt.
 • Als je je wil laten vaccineren tegen hepatitis B. Check wanneer je op welk spreekuur terecht kunt.

Hoe neem ik contact op met de GGD?

Tijdens kantooruren, tel: (020) 555 5337. Buiten kantooruren kun je, in geval van een prikaccident of een andere risicovolle verwonding, bellen met (020) 5555 555 (7x5). Vraag naar de dienstdoende arts Infectieziekten.

Voor meer informatie