Mazelen komen steeds dichterbij

16 januari 2020

Sinds het begin van het jaar hebben meerdere Oost-Europese landen (waaronder Roemenië, Georgië en Rusland) al melding  van mazelen gemaakt. Inmiddels is gebleken dat ook de rest van Europa niet gespaard is gebleven: In het populaire wintersportgebied Val Thorens in Frankrijk zijn recent ook Nederlanders besmet geraakt met het virus.

Daarom willen u erop wijzen om voor u naar het buitenland gaat, de zogenoemde BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccinatie tegen mazelen te halen. U hoeft dit uiteraard niet te doen als u al eerder deze vaccinatie of de mazelen heeft gehad.
Mocht u meer informatie willen over mazelen en reizen, kijk dan op www.lcr.nl.

New York

Ook in de stad New York is een mazelenuitbraak gaande voornamelijk onder personen uit de orthodox-Joodse gemeenschap. Gezondheidsautoriteiten hebben recent in 4 postcodegebieden van Brooklyn, New York, momenteel de Bof Mazelen Rode Hond (BMR)vaccinatie verplicht gesteld. Voor reizigers die in New York in de betreffende postcodegebieden verblijven, adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( LCR) de BMR vaccinatie op orde te brengen bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis). Bij kinderen tussen 6 en 14 maanden kan een vervroegde vaccinatie overwogen worden. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus.
De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.
Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:

  • u heeft koorts,
  • u voelt zich niet lekker,
  • u bent verkouden en veel aan het hoesten,
  • u heeft ontstoken ogen en kan niet meer goed tegen het licht
  • u heeft kleine witte vlekjes in de mond.

Nadat u besmet bent geraakt met het virus, verschijnen er binnen 3 tot 7 dagen ook vlekjes op de huid; eerst achter de oren, vervolgens over het hele lichaam. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van mazelen, tot aan een long- of oorontsteking toe. Heel soms  gaat iemand dood door mazelen.

Ik weet niet of ik tegen mazelen gevaccineerd ben, wat nu?

Vrijwel iedereen die geboren is vóór 1965 is vroeger in aanraking geweest met het mazelenvirus.  Zij hebben  hiertegen afweer opgebouwd. Sinds 1976 wordt aan alle kinderen mazelenvaccinatie aangeboden.
Bent u tussen 1965 en 1975 geboren, dan bent u enkel beschermd als u al mazelen heeft gehad óf als u buiten het Rijksvaccinatieprogramma om bent gevaccineerd (door bijv. de huisarts). Vaak hebben ouders hier nog documentatie (inentingsboekje) van.

Als u na 1970 geboren bent, maar u heeft uw inentingsbewijs niet meer dan kunt u  bij het RIVM-regiokantoor nagaan of u gevaccineerd bent tegen mazelen.

Meer informatie over mazelen

Lees de meest gestelde vragen en antwoorden over mazelen op de website van het RIVM

bron: RIVM