Zwangerschap en infectieziekten

1 augustus 2018

Bent u  zwanger? Let er dan extra op dat u geen infectieziekte krijgt. Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor u en uw ongeboren kind. Simpele leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen.

Meer weten?

Zwangeren en kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor.

Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad verschillende mogelijkheden beoordeeld en eind 2015 het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap (28-32 weken) een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal later besluiten of hij dit advies overneemt.

Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Waar kunt u zich laten vaccineren?

In Amsterdam en omgeving kunt u zich tot de landelijke invoering van de vaccinatie laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij de GGD Amsterdam. De kosten zijn voor eigen rekening. Als u zich bij de GGD wilt laten vaccineren, kunt u online een afspraak maken bij het Reizigers advies- en vaccinatiebureau. U kunt op het aanmeldformulier aangeven dat u niet voor een reis gevaccineerd wilt worden maar vanwege de optie “anders”.