Zwangerschap en infectieziekten

20 januari 2022

Bent u  zwanger? Let er dan extra op dat u geen infectieziekte krijgt. Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor u en uw ongeboren kind. Simpele leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen.

Meer weten?

Zwangerschap en Corona

Zwangeren en kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor.

Waar kunt u zich laten vaccineren?

Vanaf 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen de kinkhoestvaccinatie '22 weken prik' gratis krijgen bij de GGD Amsterdam.

De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken een prik krijgen. Dan is de baby tot de eerste 3 maanden beschermd tegen kinkhoest.