Pad tot huidige pagina

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken)

4 augustus 2022

Vaccineren is een van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom krijgen alleen risicogroepen een preventieve vaccinatie tegen monkeypox (apenpokken). De vaccinatie is vrijwillig en gratis.

In English

Wie krijgt een uitnodiging voor vaccinatie

Het RIVM bepaalt welke groepen het monkeypoxvaccin krijgen. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transpersonen die:

 1. PrEP gebruiken via het Centrum voor Seksuele Gezondheid of vóór 25 juli 2022 al op de wachtlijst stonden voor PrEP.
 2. PrEP gebruiken via de huisarts.

 3. leven met hiv en een verhoogd risico op soa hebben. Dat bepaalt hun hiv-behandelaar.

 4. bekend zijn bij het Centrum Seksuele Gezondheid als personen met een verhoogd risico op soa, inclusief sekswerkers.

Op dit moment nodigen we in Amsterdam de eerste groep uit. De uitnodigingen worden gefaseerd verstuurd. Het kan dus zijn dat u even moet wachten.

Het heeft geen zin om de GGD of de huisarts/hiv-behandelaar te bellen over de uitnodiging. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Alleen vaccineren met persoonlijke uitnodiging

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie krijgt een persoonlijke uitnodiging van de GGD Amsterdam. U kunt op dit moment alleen gevaccineerd worden als u deze persoonlijke uitnodiging ontvangt. Het is niet mogelijk om zelf een afspraak te maken.

Ook na vaccinatie blijft het belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij monkeypox. Neem bij klachten altijd contact op met de huisarts, en vermijd huid-op-huidcontact.

Vaccineren in de RAI

We vaccineren in de RAI, 7 dagen per week tussen 14.00 en 17.00 uur. U kunt alleen binnen deze tijden gevaccineerd worden. En het kan alleen op afspraak. U kunt uw afspraak wel verzetten naar een andere dag. In de uitnodiging staat hoe u dat doet.

Draag kleding waarbij u goed uw bovenarm kunt ontbloten.

Meenemen naar de afspraak:

 • De uitnodiging. Wij kunnen u alleen vaccineren als u deze brief bij u hebt. Het is een persoonlijke uitnodiging. U kunt hem niet overdragen aan iemand anders.
 • Uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.
 • Hebt u nog een bewijs van een pokkenvaccinatie van vóór 1974? Neem dit dan mee. U kunt ook navragen binnen uw familie of u alle vaccinaties, waaronder de pokkenvaccinatie, hebt gekregen als kind.
 • Vul thuis alvast de gezondheidsverklaring in en neem die mee naar de afspraak.

In deze gevallen kunt u zich niet laten vaccineren:

 • Als u nu monkeypox hebt of al monkeypox hebt gehad. U hebt dan al antistoffen tegen het virus en hoeft niet meer gevaccineerd te worden. Monkeypox doormaken beschermt veel beter dan vaccineren.
 • Als u voor of op de afspraakdatum klachten hebt die passen bij het monkeypoxvirus, zoals koorts of blaasjes. Laat u testen en stel de afspraak uit.
 • Als u getest bent op monkeypox en nog op de uitslag van de test wacht. Stel de afspraak uit tot u zeker weet dat u geen monkeypox hebt.

Het vaccin

Het vaccin Imvanex® (PDF, 240 kB) is sinds 2013 in Europa geregistreerd als vaccin tegen pokken voor personen van 18 jaar en ouder. Op 22 juli 2022 is de registratie uitgebreid naar monkeypox. Omdat het pokkenvirus en het monkeypoxvirus op elkaar lijken, verwachten we dat de antilichamen die uw lichaam tegen pokken aanmaakt ook beschermen tegen monkeypox. De prikken laten geen littekens achter.

Veiligheid en bescherming

Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. Het is nog niet goed bekend wanneer het vaccin werkt, en hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn. Het is dus mogelijk dat u na de vaccinatie toch monkeypox krijgt. Daarom blijft het advies om geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, óók als u gevaccineerd bent. Krijgt u na de vaccinatie klachten die passen bij monkeypox? Blijf dan thuis en neem contact op met uw huisarts.

Eén of twee prikken nodig?

Bent u in Nederland geboren vóór 1975 en hebt u vroeger de pokkenvaccinatie gehad? Dan is één vaccinatie voldoende. Bent u na 1975 geboren dan hebt u twee vaccinaties nodig. Er zit 4 weken tussen de eerste en de tweede vaccinatie.

Meer informatie

 • RIVM: Vaccineren
 • RIVM: informatie over het vaccin
 • Of bel het landelijk informatienummer over monkeypox: 088 - 7674020. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.