Pad tot huidige pagina

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken)

30 november 2022

Vaccineren is een van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom krijgen alleen risicogroepen een preventieve vaccinatie tegen monkeypox (apenpokken). De vaccinatie is vrijwillig en gratis.

Als je een besmetting met monkeypox hebt gehad, dan ben je beschermd en hoef je niet meer gevaccineerd te worden. Als je denkt dat je monkeypox hebt, neem dan contact op met je huisarts. Die verwijst je door naar de GGD voor een test.

In English

Vaccinatie

Het is niet meer mogelijk om een eerste afspraak te maken voor vaccinatie.

Als u al een afspraak heeft voor vaccinatie en u wilt deze wijzigen of annuleren, bel dan met GGD Amsterdam op 020 5559390. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17:00 uur.

De Monkeypox vaccinaties worden gegeven op het GGD-hoofdkantoor op de Nieuwe Achtergracht 100 in Amsterdam. Dat is vlak bij metrohalte Weesperplein.

Draag voor de vaccinatie kleding waarbij u goed uw bovenarm kunt ontbloten.

Meenemen naar de afspraak:

  • De uitnodiging. Wij kunnen u alleen vaccineren als u deze brief bij u hebt. Het is een persoonlijke uitnodiging. U kunt hem niet overdragen aan iemand anders.
  • Uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.
  • Hebt u nog een bewijs van een pokkenvaccinatie van vóór 1974? Neem dit dan mee. U kunt ook navragen binnen uw familie of u alle vaccinaties, waaronder de pokkenvaccinatie, hebt gekregen als kind.
  • Vul thuis alvast de gezondheidsverklaring in en neem die mee naar de afspraak.

In deze gevallen kunt u zich niet laten vaccineren:

  • Als u nu monkeypox hebt of al monkeypox hebt gehad. U hebt dan al antistoffen tegen het virus en hoeft niet meer gevaccineerd te worden. Monkeypox doormaken beschermt veel beter dan vaccineren.
  • Als u voor of op de afspraakdatum klachten hebt die passen bij het monkeypoxvirus, zoals koorts of blaasjes. Laat u testen en stel de afspraak uit.
  • Als u getest bent op monkeypox en nog op de uitslag van de test wacht. Stel de afspraak uit tot u zeker weet dat u geen monkeypox hebt.
  • Als u jonger dan 40 jaar bent én in de afgelopen 28 dagen een COVID vaccinatie heeft gehad.

Het vaccin

Het vaccin Imvanex® (PDF, 45 kB) is sinds 2013 in Europa geregistreerd als vaccin tegen pokken voor personen van 18 jaar en ouder. Op 22 juli 2022 is de registratie uitgebreid naar monkeypox. Omdat het pokkenvirus en het monkeypoxvirus op elkaar lijken, verwachten we dat de antilichamen die uw lichaam tegen pokken aanmaakt ook beschermen tegen monkeypox. De prikken laten geen littekens achter.

Veiligheid en bescherming

Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. Het vaccin geeft niet direct goede bescherming na de eerste prik. Het hoogtepunt van beschermende antistoffen is 2 weken na de 2e vaccinatie. Dat is ongeveer 6 weken na de eerste prik. Bij personen die maar één vaccinatie van de GGD nodig hebben, is het hoogtepunt van beschermende antistoffen twee weken na de prik. Hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn, is nog niet bekend.

Het is dus mogelijk dat u na de vaccinatie toch monkeypox krijgt. Daarom blijft het advies om geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, óók als u gevaccineerd bent. Krijgt u na de vaccinatie klachten die passen bij monkeypox? Blijf dan thuis en neem contact op met uw huisarts.

Eén of twee prikken nodig?

Bent u in Nederland geboren vóór 1975 en hebt u vroeger de pokkenvaccinatie gehad? Dan is één vaccinatie voldoende. Bent u na 1975 geboren dan hebt u twee vaccinaties nodig. Er zit 4 weken tussen de eerste en de tweede vaccinatie.

Meer informatie