Pad tot huidige pagina

Bescherm je baby tegen kinkhoest

9 december 2019

Zwangere vrouwen krijgen vanaf 16 december de 22 wekenprik gratis aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap beschermt vrouwen én hun baby voor de eerste 3 maanden.

De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken tot het einde van hun zwangerschap een prik krijgen, de 22 wekenprik. De baby zelf krijgt dan een prikje minder.

Haal de 22 wekenprik bij jou in de buurt

Vanaf 22 weken zwangerschap kunnen vrouwen zich laten vaccineren tegen kinkhoest. De prik haal je tijdens een inloopspreekuur, in Amsterdam bij een Ouder- en Kindteam en in Amstelland bij het consultatiebureau. Bekijk de locaties en tijden van het inloopspreekuur per wijk. Neem een identiteitsbewijs mee en de GroeiGids zwanger. Je ontvangt een vaccinatiebewijs na afloop.

Wat is kinkhoest ?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe kun je je baby beschermen?

Als de zwangere vrouw de 22 wekenprik heeft gehaald, maakt zij antistoffen aan. De antistoffen die de moeder aanmaakt, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden.

Waar kunt u zich laten vaccineren?

Vanaf 16 december is de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen niet meer beschikbaar via het reizigersadvies en vaccinatiebureau. De prik haal je dan tijdens een inloopspreekuur, in Amsterdam bij een Ouder- en Kindteam en in Amstelland bij het consultatiebureau. Bekijk de locaties en tijden van het inloopspreekuur per wijk. Neem een identiteitsbewijs mee en de GroeiGids zwanger. Je ontvangt een vaccinatiebewijs na afloop.

Tot 16 december kun je je laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij de GGD Amsterdam. De kosten voor het vaccin en het consult zijn voor eigen rekening. Als je je bij de GGD wilt laten vaccineren, kunt je online een afspraak maken bij het reizigers advies- en vaccinatiebureau. Je kunt op het formulier aangeven dat je niet voor een reis gevaccineerd wilt worden maar vanwege de optie  “anders”. De afspraak maak je hier online.