Pad tot huidige pagina

Bescherm je baby tegen kinkhoest

6 december 2022

Zwangere vrouwen krijgen de 22 wekenprik gratis aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap beschermt vrouwen én hun baby voor de eerste 3 maanden.

De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken tot het einde van hun zwangerschap een prik krijgen, de 22 wekenprik. De baby zelf krijgt meestal een prik minder.

Haal de 22 wekenprik bij jou in de buurt

Vanaf 22 weken zwangerschap kunnen vrouwen zich laten vaccineren tegen kinkhoest. De prik haal je tijdens een inloopspreekuur, in Amsterdam bij een Ouder- en Kindteam en in Amstelland bij het consultatiebureau. Bekijk de locaties en tijden van het inloopspreekuur per wijk. Neem een identiteitsbewijs mee. Je ontvangt een vaccinatiebewijs na afloop.

Wat is kinkhoest ?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe kun je je baby beschermen?

Als de zwangere vrouw de 22 wekenprik heeft gehaald, maakt zij antistoffen aan. De antistoffen die de moeder aanmaakt, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden.

Werking en veiligheid kinkhoestvaccinatie

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking en veiligheid van de kinkhoestvaccinatie. Hieruit blijk dat kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap de baby in de eerste maanden goed beschermt. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90% minder kans op kinkhoest in de eerste drie maanden na de geboorte. De onderzoeken laten zien dat de kans op negatieve zwangerschapsuitkomsten niet groter is na de vaccinatie.

Waar kun je je laten vaccineren?

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is niet beschikbaar via het reizigersadvies en vaccinatiebureau. De prik haal je tijdens een inloopspreekuur, in Amsterdam bij een Ouder- en Kindteam en in Amstelland bij het consultatiebureau. Bekijk de locaties en tijden van het inloopspreekuur per wijk. 
Neem een identiteitsbewijs mee. Indien je de GroeiGids zwanger hebt, neem ook deze mee voor het noteren van de vaccinatiedatum en het bewaren van je vaccinatiebewijs. Je ontvangt een vaccinatiebewijs na afloop.

Lees de coronarichtlijnen die gelden als je onze locatie bezoekt.

En het covid-19-vaccin?

Er hoeft geen tijd meer tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten. Je kunt de kinkhoestvaccinatie en de coronaprik vlak na elkaar halen.