Dengue onderzoek reizigers Suriname

2 april 2019

Begin 2014 is de GGD gestart met een nieuw onderzoek naar het vóórkomen van knokkelkoorts onder reizigers naar Suriname.

Suriname is een populaire reisbestemming, zowel voor Nederlandse toeristen als reizigers die terug gaan naar hun land van herkomst. Het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam is daarom in maart 2014 gestart met een nieuw onderzoek naar het vóórkomen van knokkelkoorts onder reizigers naar Suriname. Het onderzoek moet beter inzicht gaan geven in de kans op een knokkelkoorts infectie onder reizigers naar Suriname en ook hoe ernstig deze infecties verlopen.

Knokkelkoorts, ook wel bekend als dengue, is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt overgedragen door muggen en kan in alle tropische gebieden voorkomen, vooral in en rond steden.

Het ziektebeeld van knokkelkoorts kan erg variëren; soms merken mensen helemaal niets van een infectie, maar vaak verloopt knokkelkoorts als een milde of zware griep met o.a. hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en/of pijn achter de ogen. Heel zelden krijgen mensen een ernstige vorm van knokkelkoorts die gepaard kan gaan met bloedingsneiging en shock (dit wordt ook wel dengue haemorragische koorts of dengue shock syndroom genoemd).

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat voor deelnemers uit twee delen:

  • het beantwoorden van vragen over de eigen gezondheid en over het naleven van gegeven reisadviezen door middel van het dagelijks invullen van een papieren dagboekje.
  • bloedafname eenmaal vóór de reis, en eenmaal 2 tot 4 weken na de reis.

Belang

Met dit onderzoek zullen we beter inzicht krijgen in de kans op en de ernst van een knokkelkoorts infectie onder Suriname-reizigers. Een beter inzicht zal kunnen bijdragen tot een verandering van het beleid en betere voorlichting aan reizigers, zowel nu als in de toekomst.

Doelgroep

Bezoekers van het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau die geboren zijn in Suriname of Nederland en op reis gaan naar Suriname mogen mee doen met het onderzoek (minimale leeftijd 18 jaar, maximale reisduur 13 weken).

Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig en heeft geen invloed op het reisadvies dat gegeven wordt. Men mag zich op elk moment alsnog terug trekken, zonder hiervoor een reden op te geven. Deelnemers ontvangen als vergoeding na de tweede bloedafname en het inleveren van het volledig ingevulde dagboekje, een cadeaubon ter waarde van € 20,-.

Meer weten?
De medewerkers van de afdeling geven u graag meer informatie tijdens uw bezoek aan het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau.