Pad tot huidige pagina

Mekka reizigers (Hadj)

3 april 2019

Verplichte vaccinatie tegen meningokokken

De regering van Saoedi Arabië stelt de vaccinatie tegen meningokokken (de veroorzaker van hersenvliesontsteking) verplicht voor alle reizigers naar Mekka. Voor de Hadj is het meningokokken ACWY vaccin verplicht. The Ministry of health’ van Saudi-Arabië heeft bekend gemaakt dat de geldigheidsduur voor het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin gewijzigd is van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het conjugaatvaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

Naast deze meningokokkenvaccinatie worden er mogelijk ook nog andere vaccinaties aanbevolen.

Spreekuur

Voor de vaccinaties bent u welkom op ons spreekuur. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Kosten

U betaalt de kosten van de vaccinatie(s) + het vaccinatieboekje + de kosten van het consult (zie prijslijst).

In vergelijking met de meeste andere vaccinatiebureau's bent u bij de GGD Amsterdam voor het meningokokkenvaccin het goedkoopst uit!
Download informatiefolder voor Mekka reizigers (PDF, 1,9 MB)

MERS-CoV en Mekkagangers (Hadj en Umrah)

Sinds september 2012 is er een uitbraak gaande van een nieuw type coronavirus: het 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus' ofwel MERS-CoV. Coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken, waarbij MERS-CoV een ernstige longontsteking kan veroorzaken.

Mensen met een zwakkere gezondheid of met chronische ziekten wordt geadviseerd met hun behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is. Daarnaast adviseert Saoedi Arabië ook zwangeren, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven de leeftijd van 65 jaar de reis uit te stellen.

Algemene maatregelen die u kunt nemen om de kans op besmetting met MERS-CoV te verkleinen zijn:

  • Contact met dromedarissen vermijden.
  • onnodig contact met andere dieren vermijden (bijvoorbeeld op boerderijen).
  • vaak handen wassen met zeep.
  • hygiënisch omgaan met eten: het eten moet voldoende verhit zijn, geen rauw voedsel eten en geen rauwe melk drinken (vooral niet van dromedarissen), fruit en groente wassen met gekookt of flessen water.
  • persoonlijke hygiëne in acht nemen.

Klachten tijdens of na de reis

Reizigers die tijdens de Hadj of Umrah gaan hoesten en koorts krijgen, kortademig worden, of andere klachten krijgen zoals braken of diarree, wordt geadviseerd:

  • deze klachten te melden bij de lokale gezondheidsvoorzieningen
  • zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden
  • bij hoesten of niezen neus en mond te bedekken met een tissue, deze vervolgens weg te gooien in de prullenbak en de handen te wassen. Indien geen tissues voorhanden zijn hoesten in de mouw, maar niet in de handen.

Teruggekeerde pelgrims wordt geadviseerd een arts te raadplegen bij hoesten met koorts of kortademigheid of bij andere klachten zoals braken of diarree welke zijn ontstaan binnen twee weken na terugkomst en de recente reis naar Saudi-Arabië te vermelden.

Voor meer informatie: zie de meest gestelde vragen van het RIVM over MERS-CoV.

Direct naar