3,7 % van de mensen die lang op reis gaan loopt hepatitis E op

4 juni 2018

Tussen 2008 en 2011 zijn er bijna 700 bezoekers van het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau geweest die mee hebben gedaan met het ‘langverblijversonderzoek‘. Deze reizigers gingen tussen de 3 en 12 maanden op reis naar tropische of subtropische landen. Uit het onderzoek blijkt dat 3,7% van de mensen die langdurig op reis gaat hepatitis E oploopt.

Onderzoek naar reizigers

Op het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam wordt veel onderzoek gedaan naar besmettelijke ziekten bij reizigers. Zo hopen we meer te weten te komen over risico’s op de besmettelijke ziekten tijdens de reis. En welke maatregelen kunnen helpen om deze ziekten te voorkomen.

Langverblijversonderzoek

Tussen 2008 en 2011 zijn er bijna 700 bezoekers van het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau geweest die mee hebben gedaan met het ‘langverblijversonderzoek‘. Aan dit onderzoek deden reizigers mee die tussen de 3 en 12 maanden op reis gingen naar tropische of subtropische landen. De reizigers hebben zowel voor als na de reis een buisje bloed afgestaan. Ook hebben ze tijdens de reis een dagboekje bijgehouden. In dit dagboekje werd gevraagd naar land van verblijf, klachten van ziek zijn en of medische hulp is gebruikt.

Besmettelijke ziekte: hepatitis E

Er is gekeken naar het risico op hepatitis E, een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis E virus. De ziekte kan overbracht worden via besmet drinken of eten. De meeste mensen krijgen geen klachten van deze infectie. Sommige mensen worden er echter heel ziek van. Vooral zwangere vrouwen of mensen met een gestoorde afweer (bijvoorbeeld voor hiv of medicijngebruik), lopen risico op een ernstige vorm van de ziekte. Zij overlijden vaker aan de ziekte dan andere mensen.

Een ontsteking van de lever kan onder andere geelzucht veroorzaken. Er is geen vaccin voor deze ziekte in Europa beschikbaar.

Hepatitis E: wat was het risico?

Van 515 reizigers die getest werden na de reis  was bij 19 mensen in het bloed te zien dat zij tijdens de reis een hepatitis E infectie hadden opgelopen. Dat is 3,7%. Het risico op het oplopen van hepatitis E bleek ongeveer hetzelfde te zijn onder de reizigers naar zowel Azië, Afrika als Midden-/Zuid-Amerika.

Van de 19 mensen die hepatitis E hadden opgelopen, gaven de meeste aan geen klachten gehad te hebben die passen bij hepatitis E. Slechts negen mensen hadden milde klachten (zoals misselijk, overgeven, koorts) die mogelijk te maken hadden met hepatitis E. Deze klachten konden echter ook veroorzaakt worden door een andere (infectie)ziekte. Geen van de reizigers had geelzucht gekregen.

Op reis? Kijk uit met wat je eet en drinkt

Ook al geeft een infectie met hepatitis E meestal geen klachten, je kunt er in sommige gevallen erg ziek van worden. Kijk daarom uit met wat je eet en drinkt op reis. Dit geldt voor iedereen, maar vooral zwangere vrouwen of mensen met gestoorde afweer moeten voorzichtig zijn. Voor hen kan de ziekte vaker ernstig verlopen.

Meer lezen?

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/24/6/pdfs/17-1513.pdf