Deelnemers gezocht voor malaria onderzoek onder reizigers

De GGD Amsterdam start vanaf oktober met een onderzoek naar malaria onder reizigers. Malaria is een gevaarlijke ziekte. Sommige vormen van malaria kunnen binnen een paar dagen dodelijk verlopen. De kans op het krijgen van malaria verschilt per gebied.

Sinds 1 april 2017 is het landelijk beleid ter voorkoming van malaria drastisch gewijzigd. Voor sommige gebieden wordt nu alleen een noodbehandeling geadviseerd, in plaats van tijdens de reis malariatabletten slikken. De kans op malaria in deze gebieden is namelijk de laatste jaren gedaald. Om het nieuwe landelijk beleid te evalueren is onderzoek hiernaar belangrijk.

Wie vragen wij mee te doen met het onderzoek?

Bent u

  • 18 jaar of ouder én
  • reist u, niet langer dan 13 weken, naar een land waarvoor een noodbehandeling wordt geadviseerd én
  • in het bezit van een smartphone?

Dan kunt u mee doen aan dit onderzoek. U hoeft zich niet speciaal hiervoor aan te melden bij de GGD. Tijdens uw bezoek aan het vaccinatiebureau  zal door de arts/ verpleegkundige gevraagd worden of u mee wil doen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  1. u wordt gevraagd middels een app op uw smartphone dagelijks een aantal vragen te beantwoorden. Deze vragen gaan over uw gezondheid en het naleven van antimuggenmaatregelen (u heeft hier geen internet verbinding voor nodig). Het invullen kost minder dan een minuut.
  2. u wordt verzocht om voor de reis bloed af te staan. Dit wordt tijdens uw bezoek aan het vaccinatiebureau afgenomen. Mocht u tijdens de reis ziek worden, herhalen we bloedonderzoek na de reis.
  3. u wordt verzocht om bij ziekteverschijnselen een vingerprik af te nemen. De instructies worden in de app op uw smartphone weergegeven.

Wordt deelname aan het onderzoek vergoed?

Als u meedoet aan het onderzoek, ontvangt u na het volledig invullen van de digitale vragenlijst, een (digitale) bol.com bon ter waarde van 10 euro.