Griep in Marokko

5 februari 2019

Sinds begin februari 2019 berichten diverse media die op Marokko georiënteerd zijn over de (Mexicaanse) griep in Marokko. Deze griep is hetzelfde als de gewone seizoensgriep zoals die momenteel ook in Nederland heerst.

In Nederland wordt de griepprik in oktober/november aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan alle mensen ouder dan 60 jaar. Deze personen hebben in oktober/november een oproep van hun huisarts gehad om zich te laten vaccineren. Voor risicopersonen die van deze oproep geen gebruik hebben gemaakt,  blijkt het lastig alsnog het vaccin te krijgen. De voorraad is zeer beperkt, omdat het vaccin slechts voor één seizoen geldig is.

Omdat het griepseizoen in Nederland en de rest van de wereld al begonnen is, en de vaccinaties voor risicogroepen al zijn afgerond, worden er door de huisarts (en de GGD) geen griepvaccinaties meer gegeven. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen om griep te voorkomen.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen.

Ik ga naar Marokko en heb geen griepprik gehad van de huisarts. Wat moet ik doen?

Griep is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt een aantal maatregelen nemen om de kans te verkleinen:

 • Hoest en nies ‘netjes’. 
  Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten of hoest in uw handen of elleboogplooi. Hoest of nies niet in de richting van een ander.
 • Gebruik een zakdoek maar één keer. 
  Gebruik het liefst papieren zakdoeken.
  Gooi deze na gebruik weg.
 • Was de handen.
  - voor het eten;
  - na het hoesten, niezen of snuiten.
  Droog de handen daarna goed af.
 • Houd het huis schoon.
  - vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen;
  - was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig.
  Via deze voorwerpen kunnen griep- en verkoudheidsvirussen zich makkelijk verspreiden.
 • Ventileer woon- en slaapruimten.
  Laat ventilatieroosters open of zet het raam op een kier.

En als ik griep krijg?

Meestal is behandeling niet nodig. De ziekte geneest vaak zonder medicijnen. Wel kan na griep een longontsteking ontstaan. In dat geval kan de arts medicijnen geven.

Bel de (huis) arts als:

 • koorts langer duurt dan 5 dagen
 • de koorts opnieuw terugkomt
 • de zieke benauwd is.

Overige reis vaccinaties

Als u naar Marokko gaat is het belangrijk dat u zich laat vaccineren tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) en hepatitis A. Deze vaccinaties kunt u krijgen bij de huisarts, GGD of ander vaccinatiecentrum.

Meer informatie over de griep?

www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-griep