Rabiës vaccin weer beschikbaar

28 september 2022

Het rabiës vaccin is weer beschikbaar op het Reizigersvaccinatiebureau.

Wat is rabiës/hondsdolheid?

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame, dodelijke infectieziekte die de hersenen aantast en veroorzaakt wordt door een virus.

Waar komt rabiës/hondsdolheid voor?

In veel niet-westerse landen komt hondsdolheid voor. Zie advies per land.

Hoe kunt u rabiës/hondsdolheid krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabd door huisdieren (honden of katten) en apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Besmetting van mens op mens treedt zelden op.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van rabiës/hondsdolheid?

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.

Wat kunt u zelf doen om rabiës/hondsdolheid te voorkomen?

Vermijd zo veel mogelijk contact met zoogdieren in streken waar rabiës voorkomt. Vermijd vooral contact met huisdieren (honden of katten) en apen. Dieren kunnen al besmettelijk zijn voordat ze zelf ziek worden. Raak geen dode of zieke dieren aan. In sommige gevallen kan het verstandig zijn u voor uw reis tegen rabiës te laten vaccineren. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd. In het geval u meent te zijn gekrabd, gebeten of gelikt in een wond door een zoogdier in een land waar rabiës voorkomt moet u de volgende adviezen opvolgen:

  • Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties na mogelijke blootstelling bestaat uit vier injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiës-immunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.
    Zie ook de folder over Rabiës.