Vaccinaties op maat

22 april 2022

Het reizigersadvies- en vaccinatiebureau biedt naast reis- of beroepsgebonden vaccinaties nu ook een aantal vaccinaties op maat aan.

In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid. Dit is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen tot 19 jaar of bijvoorbeeld de griepprik voor mensen vanaf 60 jaar. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis worden aangeboden maar waar u wel voor kunt kiezen. Het gaat om de vaccinaties tegen het rotavirus, gordelroos en HPV. Deze vaccinaties zijn vanaf nu tegen betaling beschikbaar. De kosten voor deze vaccins kunt u zien op de prijslijst.

Rotavirus

Het rotavirus is een heel besmettelijk virus dat voorkomt bij jonge kinderen en veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar voor het rotavirus . Een vaccinatie beschermt. Lees hier meer over het rotavirus.

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Ruim 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien, heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. Het virus blijft aanwezig in het zenuwstelsel en kan later weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Zodra je de 50 jaar bent gepasseerd, neemt het risico op gordelroos toe. Dit komt door natuurlijke veroudering van het immuunsysteem. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan gordelroos krijgen. Gordelroos kun je verschillende keren krijgen. Lees hier meer over de vaccinatie tegen gordelroos.

HPV

HPV (humaan papillomavirus) is een virus dat vaak voorkomt. Het wordt overgedragen door verschillende vormen van seksueel contact en kan kanker en genitale wratten veroorzaken. Vanaf 2022 krijgen meisjes én jongens een vaccinatie aangeboden tegen HPV volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin beschermt tegen kanker bij de baarmoederhals, penis, anus, vagina, schaamlippen, en de mond- en keelholte. Lees hier meer over de vaccinatie tegen HPV.