Zikavirus in Latijns Amerika (update september 2017)

23 januari 2018

In mei 2015 is voor het eerst zikavirus-infectie gemeld in Latijns-Amerika wat geleid heeft tot een enorme uitbraak. Inmiddels is de epidemie op zijn retour, het aantal nieuwe ziektegevallen in Latijns-Amerika is sterk afgenomen. Zika zal hier waarschijnlijk, net als in andere werelddelen (Afrika en Zuid Oost Azie), wel blijven voorkomen. Exacte cijfers over het vóórkomen van zikavirus-infecties  zijn niet bekend omdat veel landen de ziekte niet melden. Waarschijnlijk komt het virus in alle tropische gebieden voor waar ook dengue en/of chikungunya voorkomt.

Zikavirus en zwangerschap

Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat een zikavirus infectie opgelopen tijdens de zwangerschap een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor infectieziekten en daarom moeten de risico’s van een reis altijd goed worden afwogen. Dit geldt niet alleen in verband met zika, maar ook bijvoorbeeld malaria of gele koorts.

Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen, zie de folder DEET op reis.

Advies LCR en GGD Amsterdam aan zwangeren

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de GGD Amsterdam adviseren aan zwangeren om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus tevens voor de risico’s op een eventuele infectie met het zikavirus.

Zwangeren die naar gebieden op reis gaan waar het zikavirus circuleert kunnen een afspraak maken op het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau om de risico’s op infectieziekten zoals malaria, dengue én het zikavirus goed af te wegen en indien mogelijk de reis uit te stellen.

Maatregelen tijdens de reis

  • Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen te voorkómen te voorkomen.
  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te vermijden. Adviezen voor het gebruik van DEET staan in de folder DEET op reis.
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Na de reis

  • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts.
  • Vrouwen die zwanger willen worden en terugkomen uit een land waar het zikavirus heerst, kunnen ook het beste één maand een condoom of andere anticonceptie gebruiken. Na één maand is het virus niet meer aanwezig en kan de baby niet besmet raken.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om twee maanden lang een condoom te gebruiken.

De meest gestelde vragen over het zikavirus (RIVM)

Bron: LCR, RIVM en ECDC.