Pad tot huidige pagina

Japanse encefalitis

Wat is Japanse encefalitis?

Japanse encefalitis is bij reizigers een zeer zeldzame virusinfectie. Besmetting vindt plaats door beten van de Culexmug die broedt in rijstvelden. Deze mug is vooral ‘s avonds en ’s nachts actief. De ziekte komt bij reizigers zelden voor. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.

Waar komt Japanse encefalitis voor?

De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar veel varkens worden gehouden.

Wat zijn de verschijnselen van Japanse encefalitis?

Meestal verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en maagdarmstoornissen. De incubatietijd is tussen de 5 en 15 dagen. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en ontstaat ontsteking van de hersenen (encefalitis) met kans op blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

Hoe kunt u Japanse encefalitis voorkomen?

Over het algemeen is het risico voor reizigers of expatriates uiterst gering. Het risico op besmetting kan in bepaalde omstandigheden echter verhoogd zijn, waardoor vaccinatie wordt aanbevolen. Bespreek dit met de reizigersadviseur.

In de meeste gevallen volstaat bescherming tegen muggenbeten ’s avonds en ’s nachts:

  • Bedek de huid zoveel mogelijk (lange mouwen en broekspijpen, sokken, dichte schoenen).
  • Gebruik een muggenwerend middel dat DEET bevat voor de niet-bedekte delen van de huid in gebieden waar japanse encefalitis voorkomt. Zie voor meer informatie over DEET de folder DEET op reis.
  • Zorg dat de kamers muggenvrij zijn of slaap onder een intact en goed sluitende klamboe.
  • Vaccinatie (zie hier onder).

Japanse encefalitis vaccin

Sinds 2010 is er in Nederland een geregistreerd vaccin beschikbaar voor volwassenen en kinderen. Voor een volledige serie vaccinaties heeft u 2 injecties nodig, bij voorkeur op dag 0 en dag 28. De noodzaak tot vaccinatie kan worden besproken met uw reizigersadviseur.