Pad tot huidige pagina

Reizen met Kinderen

24 september 2019

Kinderen zijn over het algemeen kwetsbaarder voor reisgerelateerde ziekten en problemen dan volwassenen. Ze lopen makkelijk een infectieziekte op, waar ze vaak zieker van zijn dan volwassenen. Dit geldt met name voor malaria en uitdroging bij diarree. Deze tekst biedt aanvullende informatie voor mensen die met kinderen op reis gaan.

Diarree

Kinderen kunnen door diarree snel uitdrogen. Preventieve maatregelen zoals beschreven in de folder ‘Reizigersdiarree’ zijn daarom erg belangrijk. Laat uw kind bij diarree extra drinken en gebruik ORS (Orale Rehydratie Solutie) volgens de bijsluiter.

Stopmiddelen (zoals loperamide) mogen niet aan kinderen jonger dan 2 jaar gegeven worden of wanneer de diarree samen gaat met bloed- of slijmbijmenging of koorts.  Wees voorzichtig bij kinderen onder de 6 jaar, omdat ze snel verstopt kunnen raken door stopmiddelen.

In de volgende gevallen is het raadplegen van een arts aan te raden:

  • diarree bij zuigelingen;
  • diarree met bloed en/of slijm of met koorts boven de 39°C;
  • frequente, waterdunne diarree langer dan drie dagen;
  • bij slecht drinken en aanhoudend spugen;
  • bij tekenen van uitdroging, zoals sufheid, prikkelbaarheid, minder plassen.

Zon en insectenbeten

Kinderen zijn zelf niet in staat zich te beschermen tegen de zon en insectenbeten. Bovendien zijn de door muggen overgebrachte ziektes malaria en dengue voor hen extra gevaarlijk.

  • Bescherm uw kind door middel van kleding (lange mouwen en broek), hoofdbedekking en dichte schoenen.
  • Houd uw kind zoveel mogelijk uit de zon, met name tussen 11 en 15 uur.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een extra hoge beschermingsfactor (minimaal factor 15).
  • Smeer of spray een muggenwerend middel dat DEET (diëthyltoluamide) bevat. Voorkom dat het middel op de mond en in de ogen wordt gewreven door de handen niet in te smeren. Voor meer informatie over de doseringen bij kinderen zie de folder DEET op reis.
  • Laat uw kind onder een muskietennet slapen, ook overdag.

Voor sommige gebieden worden antimalariamiddelen geadviseerd. Bij de keuze en dosering van het middel wordt rekening gehouden met het gewicht, de leeftijd en de gezondheidstoestand van uw kind. Wees zorgvuldig en consequent in het geven van het voorgeschreven medicijn. Het gelijktijdig laten drinken of eten van zoetigheid kan inname vergemakkelijken. Houd de voorraad buiten bereik van uw kind.

Reizen en activiteiten

Bedenk dat het grootste gevaar voor kinderen op reis het verkeer is!

In het vliegtuig kan uw kind tijdens het stijgen en dalen door de veranderde luchtdruk oorpijn krijgen, slikken verhelpt dit; geef uw kind wat te eten of te drinken.

Kinderen kunnen ook sneller last krijgen van reisziekte, geef uw kind tijdens een reis niet te veel zoet of vet eten. Als u weet dat uw kind gevoelig voor reisziekte is, kunt u medicijnen tegen reisziekte geven (zie de bijsluiter voor dosering).

De kans op hoogteziekte is voor kinderen niet groter dan voor volwassenen. Wel is het bij kinderen moeilijk te herkennen.

Laat uw kind niet op blote voeten buiten of in zeewater spelen. Er kunnen gemakkelijk verwondingen ontstaan die snel ontsteken. Sommige kinderen hebben de neiging om dieren aan te halen. Voorkom dit in verband met het risico op beten en hondsdolheid (rabiës).

Meer informatie

Boekje: “Met kinderen in de tropen, een medische vraagbaak”. Uitgave van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Zie ook www.lcr.nl.