Pad tot huidige pagina

Zonder milt of met verminderde miltfunctie (asplenie)

24 september 2019

Informatie voor reizigers zonder milt of met een verminderde miltfunctie

U heeft aangegeven geen milt meer te hebben of een milt te hebben die niet meer goed werkt. Hierdoor loopt u een verhoogd risico op een aantal, soms levensbedreigende, infecties. Daarom raden wij u aan om extra maatregelen te nemen:

Algemene adviezen

  • Aangezien mensen zonder milt of met een milt die niet meer goed werkt meer risico lopen op bepaalde infectieziekten, worden extra vaccinaties geadviseerd. Dit is ongeacht of u op reis gaat of niet. Het betreffen de vaccinaties tegen meningokokken C (in Nederland is alleen meningokokken C voldoende), pneumokokken, Haemophilus influenzae type b (Hib) en influenza (zie richtlijn RIVM[1]). Omdat het hier niet gaat om reisvaccinaties, maar om vaccinaties die u in Nederland ook zou moeten hebben, kunt u met uw huisarts of specialist bespreken of deze vaccinaties voor u aangewezen zijn. Vaccins voorgeschreven door de huisarts of specialist komen eerder in aanmerking voor vergoeding.
  • Neem altijd een antibioticakuur mee waarmee u bij koorts (vanaf 38,5◦C) of na een dierenbeet (van bijvoorbeeld een hond of een kat) meteen (liefst binnen 1 uur) moet beginnen. Daarna is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk ook een arts bezoekt voor verder medisch advies. Een recept voor de antibioticakuur kunt u bij uw huisarts halen of heeft u van één van onze medewerkers gekregen. Het is raadzaam de antibioticakuur in uw handbagage en uw rugzak/handtas bij u te dragen.

Extra adviezen voor als u op reis gaat

  • Als u een gebied bezoekt waar malaria voor kan komen moet u altijd de meest effectieve anti-malariatabletten en anti-muggenmaatregelen gebruiken, ook als voor uw gezonde medereizigers alleen anti-muggenmaatregelen voldoende zijn. Zie ook de reizigersfolders ‘Uitleg over gebruik: DEET OP REIS” en ‘malaria’ op de LCR website: www.lcr.nl.
  • Wees extra alert op tekenbeten en bescherm u hier goed tegen, in het bijzonder in bosrijke gebieden in het oosten van Amerika. Zie ook reizigersfolder ‘Insecten en teken’ op de LCR website www.lcr.nl.
  • Als u naar een land reist waar hersenvliesontsteking veel voorkomt is een extra vaccinatie tegen meningokokken (meningokokken A, C, W135 en Y) geadviseerd.
  • Neem een medisch paspoort mee op reis.

[1]http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:52820&type=org&disposition=inline