Pad tot huidige pagina

Reizigersinformatie hepatitis B

24 september 2019

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV). Dit virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact of via seksueel contact. U kunt dit virus oplopen wanneer u via een wond in contact komt met besmet bloed of door onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met iemand die besmet is met het hepatitis B virus.

In landen waar minder aandacht wordt besteed aan hygiëne, kunt u hepatitis B ook oplopen bij het laten zetten van tatoeages of piercings, bij medische handelingen of het gebruik van gebruikte scheermesjes bij de kapper.

Waar komt hepatitis B voor?

Hepatitis B komt wereldwijd voor, met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. In deze landen wordt het virus vaak tijdens de bevalling van moeder op kind overgedragen. De ziekte komt in mindere mate ook voor in westerse landen, zoals Nederland. Zie www.lcr.nl > advies per land.

Wat zijn de verschijnselen van hepatitis B?

Vaak hebben mensen na een infectie geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk zijn voor anderen. Als er wel klachten ontstaan, gebeurt dat meestal twee tot zes maanden na de besmetting met een griepachtig beeld met moeheid, weinig eetlust en buikklachten. Daarna kunnen de huid en het oogwit geel worden. de ontlasting ontkleuren en de urine donker verkleuren. Echter, veel mensen, vooral kinderen, krijgen geen of weinig klachten terwijl ze wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen.

Bij ongeveer 90% van de volwassenen die besmet zijn geraakt, slaagt het lichaam er in om het virus kwijt te raken. Bij de overige 10% verdwijnt het virus niet. Deze mensen blijven het virus bij zich dragen; zij blijven ook besmettelijk voor anderen. Dragers hebben een verhoogde kans om later levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker te krijgen.

Hoe kunt u hepatitis B voorkomen?

U kunt hepatitis B besmetting voorkomen door:

  • Veilig te vrijen (condoom gebruiken). Condoomgebruik beschermt u niet alleen tegen hepatitis B, maar ook tegen hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Neem altijd condooms mee als u op vakantie gaat!
  • Geen tatoeages of piercings te laten zetten op reis
  • Het liefst voor de reis naar de tandarts te gaan. Stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit.
  • Zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies te vermijden.
  • Niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen.
  • De juiste antimalariamiddelen te slikken, zodat u niet voor malaria behandeld hoeft te worden.
  • Voor sommige reizigers wordt vaccinatie aanbevolen.

Hepatitis B vaccin

Een volledige serie hepatitis B vaccinaties bestaat uit drie injecties in de bovenarm. Een maand na de eerste vaccinatie volgt een tweede vaccinatie. Vijf maanden na de tweede vaccinatie volgt een derde. Na drie vaccinaties bent u waarschijnlijk levenslang beschermd.

Als u gaat reizen en risico loopt om besmet te raken met beide vormen van hepatitis, is het soms ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen hepatitis A en B te nemen. U krijgt dan in totaal 3 injecties.

Zie ook www.lcr.nl