Pad tot huidige pagina

Tekenencefalitis

Loopt u risico op tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen (=encefalitis) kan veroorzaken. Het virus wordt meestal overgedragen door een tekenbeet, maar soms kan het drinken van ongepasteuriseerde melk ook besmetting geven. Hier leest u wat u kunt doen om de ziekte te voorkomen en of u zich moet laten vaccineren.

De ziekte staat wordt ook wel frühsommermeningoenzephalitis (FSME) genoemd in het Duitse taalgebied en tick-borne encephalitis (TBE) in de Angelsaksische landen.

Waar komt tekenencefalitis voor?

Het virus komt voor bij wilde kleine zoogdieren, vooral knaagdieren. Bepaalde tekensoorten dragen het virus over van dier naar dier en soms naar de mens. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen. Dezelfde tekensoort brengt ook de ziekte van Lyme over.

Tekenencefalitis komt voor in bossen en grasland in delen van Europa, Rusland, China, Japan, Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en Zuid-Korea. Zie voor het risico in specifieke landen de LCR site: advies per land. Het actieve tekenseizoen is voor deze gebieden van april tot november.

Wat zijn de verschijnselen van tekenencefalitis?

De symptomen variëren van mild tot zeer ernstig. De ziekte begint meestal met griepachtige verschijnselen, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid, braken en neurologische verschijnselen.

Hoe kunt u tekenencefalitis voorkomen?

Tekenencefalitis kan worden voorkomen door tekenbeten te vermijden.

  • Blijf op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
  • Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen)
  • Smeer de onbedekte huid in met insectenwerende producten die DEET bevatten. Voor meer informatie zie de folder ‘DEET op reis’.
  • Kampeer niet aan de bosrand en niet langs de omzoming van een camping.
  • Gebruik met permethrine geïmpregneerde sokken.
  • Impregneer overige kleding eventueel met permethrine: hoewel dit in Nederland niet verkrijgbaar is, wordt dit in het buitenland vaak verkocht in spuitbussen waarmee kleding kan worden ingespoten.
  • Drink geen ongepasteuriseerde melk.
  • Laat u indien nodig vaccineren (zie onder).

Omdat tekenencefalitis al snel na de beet kan worden overgedragen, kan besmetting niet worden voorkomen door het elke avond verwijderen van teken.

Moet ik mij laten vaccineren?

De noodzaak tot vaccinatie kan worden besproken met een deskundig reizigersadviseur.

Kampeerders en wandelaars die in natuurgebieden in delen van Rusland en Centraal-Azië verblijven waar het virus voorkomt, wordt in het actieve tekenseizoen vaccinatie geadviseerd. Een volledige serie vaccinaties bestaat uit drie injecties.

Bent u korter dan 4 weken in een gebied binnen Europa waar het virus voorkomt? Dan is het voldoende om u goed te beschermen tegen tekenbeten.

Zie ook www.lcr.nl