Pad tot huidige pagina

Vaccinaties en advies voor reizigers naar Mekka (Hadj en Umrah)

10 maart 2023

Alle reizigers naar Mekka moeten zich laten vaccineren tegen meningokokken. En Saoedi-Arabië adviseert bepaalde groepen reizigers om de reis uit te stellen vanwege de kans op besmetting met het MERS-virus.

Meningokokken

Door de meningokokkenbacterie kunt u hersenvliesontsteking krijgen. Voor de Hadj is het meningokokken-ACWY-vaccin verplicht. Uit uw vaccinatiebewijs moet blijken dat u het vaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië hebt gekregen. Het kan zijn dat wij naast deze meningokokkenvaccinatie ook nog andere vaccinaties aanbevelen.

Spreekuur

Voor de vaccinaties bent u welkom op ons spreekuur. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Kosten

U betaalt voor het adviesgesprek, de vaccinaties en het vaccinatieboekje. Kijk in onze prijslijst hoeveel het kost. Vergeleken met de meeste andere vaccinatiebureaus bent u bij GGD Amsterdam voor het meningokokkenvaccin het goedkoopst uit!

MERS

Het 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus' (MERS-CoV) kan ernstige longontsteking veroorzaken. Hebt u een zwakke gezondheid of bent u chronisch ziek? Overleg dan met uw huisarts of behandelend arts of een reis naar Mekka verstandig is. Saoedi-Arabië adviseert ook zwangeren, kinderen jonger dan 12 jaar en 65-plussers om de reis uit te stellen.

Zo kunt u de kans op besmetting met MERS-CoV verkleinen:

  • Vermijd contact met dromedarissen.
  • Vermijd ook onnodig contact met andere dieren, bijvoorbeeld op boerderijen.
  • Was uw handen vaak, met zeep.
  • Uw eten moet voldoende verhit zijn, eet geen rauw voedsel en drink geen rauwe melk, vooral niet van dromedarissen, was fruit en groente met gekookt water of water uit flessen.
  • Neem persoonlijke hygiëne in acht.

Klachten tijdens of na de reis

Dit kunt u doen als u tijdens de Hadj of Umrah of daarna gaat hoesten, koorts krijgt, kortademig wordt of andere klachten krijgt, zoals braken of diarree:

  • Meld uw klachten bij de lokale gezondheidsvoorzieningen.
  • Vermijd zoveel mogelijk contact met anderen.
  • Bedek bij hoesten of niezen uw neus en mond met een tissue. Gooi de tissue in de prullenbak en was uw handen. Als u geen tissues hebt, hoest dan in uw elleboog, niet in uw handen.
  • Ga naar een arts als u binnen 2 weken na terugkeer last krijgt van hoesten met koorts of kortademigheid of bij andere klachten zoals braken of diarree. Zeg tegen uw arts dat u net terug bent uit Saoedi-Arabië.

Kijk voor meer informatie over MERS-CoV op de website van het RIVM.