Pad tot huidige pagina

6,5% van de mensen die lang op reis gaan loopt dengue op!

5 april 2019

Onderzoek naar reizigers

Op het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam wordt veel onderzoek gedaan naar besmettelijke ziekten bij reizigers. Zo hopen we meer te weten te komen over risico’s op de besmettelijke ziekten tijdens de reis. En welke maatregelen kunnen helpen om deze ziekten te voorkomen.

Langverblijversonderzoek

Tussen 2008 en 2011 zijn er bijna 700 bezoekers van het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau geweest die mee hebben gedaan met het ‘langverblijversonderzoek ‘. Aan dit onderzoek deden reizigers mee die tussen de 3 en 12 maanden op reis gingen naar tropische of subtropische landen. De reizigers hebben zowel voor als na de reis een buisje bloed afgestaan. Ook hebben ze tijdens de reis een dagboekje bijgehouden. In dit dagboekje werd gevraagd naar land van verblijf, klachten van ziek zijn en of medische hulp is gebruikt.

Besmettelijke ziektes: dengue

Er is gekeken naar het risico op dengue virus, ook wel genaamd knokkelkoorts. Dit is een ziekte die overgebracht wordt door muggen, vooral overdag. De ziekte kan voorkomen in tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Sommige mensen lopen de infectie op zonder klachten. Andere mensen worden er heel ziek van en krijgen een ernstige vorm van dengue (met bloedingen).

Dengue: wat was het risico?

Van precies 600 reizigers kon het bloed voor en na de reis vergeleken worden. De gemiddelde reisduur was 20 weken. En wat bleek? Bij 39 mensen waren in het bloed antistoffen te zien die worden aangemaakt na een dengue-infectie In een percentage uitgedrukt was dit 6,5%. Best veel dus! Het risico op het oplopen van dengue bleek ook ongeveer hetzelfde te zijn onder de reizigers naar zowel Azië, Afrika als Midden-/Zuid-Amerika.

Hoewel 39 mensen dengue opliepen, merkte de helft van de mensen met een dengue infectie hier helemaal niets van. De andere helft had wel last van symptomen; de meesten waren kortdurend ziek maar vier reizigers met een dengue infectie moesten worden opgenomen in een ziekenhuis tijdens de reis. Hoewel deze mensen zo ziek waren dat opname nodig was, had gelukkig geen van deze vier klachten die passen bij een ernstigste vorm van dengue infectie, de ‘dengue hemorrhagische koorts’ met bloedingen.

Op reis? Bescherm jezelf tegen de muggen!

Het risico op dengue was dus best groot. Ga je ver op reis? Hou dan rekening met de muggen en bescherm jezelf met bijvoorbeeld antimugmiddelen zoals DEET of draag bedekkende kleding. Vooral overdag en tijdens de schemering zijn muggen die dengue overdragen actief.

Meer lezen?

Nog meer lezen over het langverblijversonderzoek?