Buiktyfus - Ziekten op reis

Buiktyfus - Ziekten op reis

Een verblijf in het buitenland kan een risico voor uw gezondheid inhouden. Ook als u al eens bent ingeënt tegen ziekten (als kind of voor een vorige reis) hebt u in veel gevallen aanvullende vaccinaties nodig.

Stel u vóór u vertrekt op de hoogte van de gezondheidsrisico's.

Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella bacterie. Buiktyfus kan ook worden veroorzaakt door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip of eieren of door het drinken van ongekookte melk.

Symptomen

Koorts, algehele malaise, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diarree, later bewustzijnsstoornissen, soms uitslag op borst en buik.

Maatregelen

Besmetting met Salmonella kan worden voorkomen door zeer strenge hygiënische maatregelen, vooral bij het bereiden van voedsel. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat reizigers steeds minder vaak terugkomen met buiktyfus ondanks de toename van het aantal reizigers naar landen waar buiktyfus voorkomt.

Sinds 1 maart 2016 zijn daarom de landelijke richtlijnen met betrekking tot het geven van een buiktyfus vaccin aan reizigers gewijzigd. Dit betekent dat voor een groot deel van de landen waar voorheen nog voor bijna elke reiziger een vaccinatie werd geadviseerd, nu alleen een vaccinatie wordt geadviseerd aan bepaalde risicogroepen. Zie advies per land lcr.nl/Landen

(Bron: LCR)