Rabiës - Ziekten op reis

Rabiës - Ziekten op reis

Een verblijf in het buitenland kan een risico voor uw gezondheid inhouden. Ook als u al eens bent ingeënt tegen ziekten (als kind of voor een vorige reis) hebt u in veel gevallen aanvullende vaccinaties nodig.

Stel u vóór u vertrekt op de hoogte van de gezondheidsrisico's.

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabd door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Pas daarom altijd op niet te dicht bij deze dieren in de buurt te komen.

Verspreiding

In veel landen, ook in de landen die Nederland direct omringen, komt hondsdolheid voor.

Symptomen

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. Vervolgens kunnen hetzij hyperactiviteit en krampen, hetzij verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.

Maatregelen

Vermijd zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar rabiës voorkomt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn u tegen rabiës te laten vaccineren. In het geval u meent te zijn gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet:

  • Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit vier injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiës-immunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.

(Bron: LCR)