Meningitis - Ziekten op reis

Meningitis - Ziekten op reis

Een verblijf in het buitenland kan een risico voor uw gezondheid inhouden. Ook als u al eens bent ingeënt tegen ziekten (als kind of voor een vorige reis) hebt u in veel gevallen aanvullende vaccinaties nodig.

Stel u vóór u vertrekt op de hoogte van de gezondheidsrisico's.

Meningokokken meningitis (nekkramp, hersenvliesontsteking) wordt veroorzaakt door een bacterie (meningokok) die door hoesten van mens op mens wordt overgedragen. Er zijn verschillende typen meningitisbacteriën.

Verspreiding

Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt meningitis tijdens het droge seizoen in epidemieën voor. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door type A en in toenemende mate ook door type W135. Ook in andere delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor. Komt u gedurende langere tijd in nauw contact met de lokale bevolking in deze gebieden, dan loopt u een verhoogd risico.

Symptomen

Meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. Het begint met griepachtige verschijnselen met hoge koorts, spierpijn, braken, hoofdpijn en nekstijfheid (pijn in de nek bij buigen van het hoofd). De ziekte kan zeer ernstig verlopen en soms de dood tot gevolg hebben.

Maatregelen

Voor reizigers bestaat alleen een vaccin tegen de typen A, C, W135 en Y. Dit vaccin is voor pelgrims naar Mekka verplicht. Daarnaast bestaat er ook een vaccin tegen type C. Dit wordt in Nederland aan kinderen gegeven in het kader van het Rijks Vaccinatie Programma.

(Bron: LCR)