Legionella (Veteranenziekte) - Ziekten op reis

Legionella (Veteranenziekte) - Ziekten op reis

Een verblijf in het buitenland kan een risico voor uw gezondheid inhouden. Ook als u al eens bent ingeënt tegen ziekten (als kind of voor een vorige reis) hebt u in veel gevallen aanvullende vaccinaties nodig.

Stel u vóór u vertrekt op de hoogte van de gezondheidsrisico's.

De veteranenziekte is een longontsteking, veroorzaakt door bacteriën die in leidingwater worden aangetroffen. Deze bacteriën gedijen zeer goed in water met temperaturen van 30-40°C. Mensen lopen de ziekte op door besmet verneveld water, bijvoorbeeld door een douche of een fontein, in te ademen. Van het drinken van besmet water kan men geen legionella krijgen. Vooral personen met verminderde weerstand lopen risico.

Verspreiding

De veteranenziekte komt ook in de hele wereld voor. De ziekte wordt in Nederland geregeld waargenomen bij toeristen die hebben gelogeerd in hotels in landen rond de Middellandse Zee.

Symptomen

Legionella veroorzaakt een longontsteking met hoge koorts en een droge, meestal niet productieve, hoest.

Maatregelen

Als de diagnose snel wordt gesteld is de ziekte goed te behandelen met antibiotica. Bij klachten die kunnen wijzen op een longontsteking na een verblijf in het buitenland is het ook nodig uw huisarts op de hoogte te stellen.

(Bron: LCR)