Chikungunya - Ziekten op reis

Chikungunya - Ziekten op reis

Een verblijf in het buitenland kan een risico voor uw gezondheid inhouden. Ook als u al eens bent ingeënt tegen ziekten (als kind of voor een vorige reis) hebt u in veel gevallen aanvullende vaccinaties nodig.

Stel u vóór u vertrekt op de hoogte van de gezondheidsrisico's.

Chikungunya is een virusziekte die, net als dengue of knokkelkoorts, door muggen wordt overgedragen die vooral overdag steken.

Chikungunya komt voor in gebieden rond de Indische oceaan, in een deel van Afrika en recent op de eilanden in de Caraïben en in Suriname Dit gebied breidt zich steeds verder uit.

Ziekteverschijnselen

De tijd tussen het oplopen van Chikungunyavirus en het ontstaan van klachten is tussen de 1-12 dagen (meestal 2-4). Ziekteverschijnselen kunnen erg lijken op dengue en zijn:

  • plotseling opkomende hoge koorts
  • ernstige spier- en gewrichtspijn
  • hoofdpijn
  • lichtschuwheid
  • huiduitslag (rash) die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

Infecties zonder ziekteverschijnselen komen niet vaak voor. De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. Ernstige klachten komen vaker voor bij pasgeborenen, oudere mensen of volwassenen die lijden aan andere ziekten. De acute symptomen na een infectie met Chikungunyavirus verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar de gewrichtspijnen (artritis) kunnen lang aanhouden (maanden tot jaren). Complicaties treden slechts zelden op.

Maatregelen

De muggen die chikungunya overbrengen steken, net als bij dengue, overdag. Bescherm u tegen beide ziekten muggenbeten te voorkómen. Smeer overdag met muggenwerende middelen. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor chikungunya.