Pad tot huidige pagina
Schurfthekel aan jeuk? Jeukklachten? Maak een afspraak bij je huisarts.

Schurft (scabiës)

19 januari 2023

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze beestjes graven gangetjes in de huid en leggen daar eitjes. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. De behandeling van schurft bestaat uit crème of tabletten én het opvolgen maatregelen in huis.

Last van jeukklachten en denk je aan schurft?

Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Ben je student en heb je geen huisarts in Amsterdam? Kijk dan op huisartsenamsterdam.nl

Hoe krijg je schurft

Iedereen kan schurft krijgen. Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft. Je kunt wel de kans om besmet te raken kleiner maken. Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) huidcontact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.

Klachten

Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, met name in de nacht. De jeuk wordt veroorzaakt door een afweerreactie op de aanwezigheid van de mijt. Ook kun je kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Deze zijn vooral te zien tussen de vingers, op de polsen en voeten. De eerste keer dat iemand besmet raakt duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

Behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. De behandeling van schurft staat of valt met goede diagnostiek en gelijktijdige behandeling van de patiënt en huisgenoten en nauwe contacten die mogelijk besmet zijn.

De behandeling gebeurt met crème of tabletten die je via je huisarts of dermatoloog krijgt. De rol van de GGD bij de bestrijding ligt vooral in begeleiding van patiënten bij wie de behandeling niet lijkt aan te slaan of bij wie de schurft telkens terugkomt.

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat je inderdaad schurft hebt? Informeer huisgenoten en mensen met wie je intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Ook zij kunnen namelijk besmet zijn. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.

Je kunt nog lang last blijven houden van jeukklachten. De jeuk zal na de behandeling verminderen, maar je kunt nog zeker 6 weken klachten houden. Neem je rust en geeft de jeuk de tijd om te verdwijnen.

Maatregelen in huis

Naast de behandeling met crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die genomen moeten worden, om de schurftmijt uit je huis te krijgen. Alle kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen op 60 graden. Je kunt kleding of beddengoed ook minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak bewaren. De mijt kan namelijk niet leven zonder de mens. Na 72 uur gaat de mijt dood zonder menselijk contact.

In het stappenplan aanpak schurft lees je stap voor stap wat je precies moet doen. Het stappenplan kun je onderaan deze pagina downloaden.

Studentenhuizen

Gelijktijdig en precies behandelen is in studentenhuizen vaak best een uitdaging, al is het maar omdat alle huisgenoten voor de nodige medicatie naar hun eigen huisarts moeten. Amsterdamse studenten die schurft hebben én bij de huisarts zijn geweest, kunnen daarom bij GGD Amsterdam terecht voor voorlichting en advies over de behandeling en het uitvoeren van de hygiënemaatregelen.

We gaan samen na van wie de student het mogelijk heeft gekregen en wie wellicht nog meer besmet zijn. We ondersteunen bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen, en zorgen dat zij ook worden behandeld. Zo nodig maken we eerst een afspraak op ons wekelijkse schurftspreekuur en onderzoeken we of er inderdaad sprake is van schurft.

Bel voor advies naar de afdeling Algemene infectieziekten via telefoonnummer 020 555 5337 (ma t/m vrij 8.30 - 17.00 uur).

Wanneer kom je in aanmerking voor een afspraak met het schurftspreekuur?

  • Je bent student of woont in een studentenhuis
  • Je woont in de GGD regio Amsterdam- Amstelland
  • Je bent bij de huisarts geweest
  • Je hebt op dit moment nieuwe plekjes of verergering van de jeukklachten (4 of meer weken na de laatste behandeling)

Meer informatie