Koperspiraal

Een spiraaltje is een anticonceptiemiddel. Dit voorkomt een zwangerschap, maar beschermt niet tegen soa. Er zijn twee soorten spiraaltjes: een hormoonspiraal en een koperspiraal. Op deze pagina lees je meer over het koperspiraal.

Wat is een koperspiraal?

Een koperspiraal is een klein ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het koper in het spiraal  zorgt ervoor dat een eicel niet bevrucht kan worden en zich niet kan nestelen in de baarmoeder. Hierdoor word je niet zwanger. Het koperspiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Dat hangt af van het soort spiraal dat je kiest. Meer informatie over het koperspiraal vind je op de website Anticonceptie met de koperspiraal: wat is het en hoe werkt het?

Hoe betrouwbaar is het koperspiraal?

Het koperspiraal is zeer betrouwbaar. Van de 1000 vrouwen worden er gemiddeld 6 tot 8 per jaar zwanger. Het is wel belangrijk dat het spiraaltje goed in de baarmoeder zit. Daarom wordt deze geplaatst door een arts. De arts bij het Centrum Seksuele Gezondheid controleert direct na de plaatsing ook of het spiraal goed zit met behulp van een echo. Is de menstruatie toch één of twee weken te laat? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Als die positief is, neem dan contact op met de huisarts.

Wanneer is het koperspiraal betrouwbaar?

Over het algemeen is het spiraal meteen na plaatsing betrouwbaar. Soms kan de baarmoeder het spiraal uitdrijven. Dat gebeurt dan meestal in de eerste maanden na plaatsing. Tijdens de nacontrole wordt er opnieuw een echo gemaakt om te controleren of het spiraal nog goed ligt.

We raden je aan om tot de nacontrole condooms te gebruiken wanneer je seks hebt.

Waar moet ik rekening mee houden na de plaatsing? het plaatsen van het spiraal?

Na de plaatsing kun je tijdelijk gemakkelijker infecties oplopen. Wij raden je daarom aan de eerste 2 dagen geen tampons te gebruiken en geen seks te hebben. Ga ook niet in bad of zwemmen. Je kunt wel maandverband gebruiken en douchen.

Welke klachten kan ik hebben na het plaatsen van het spiraal?

De baarmoeder moet wennen aan het spiraal. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn of krampen. Je kan ook licht bloedverlies of bruine afscheiding hebben. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Tegen de pijn kan je eventueel een pijnstiller nemen.

Heb je na de plaatsing koorts, erge buikpijn en voel je je ziek? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts of met een arts op het Sense spreekuur van het Centrum Seksuele Gezondheid.

Hoe weet ik of mijn spiraal goed blijft zitten?

Je kunt zelf controleren of het spiraal goed blijft zitten. Het is verstandig om dit af en toe te doen, zodat je zeker weet dat je beschermd bent. Dat doe je zo:

  • Was de  handen
  • Ga gehurkt zitten en breng 1 vinger in de vagina
  • Zoek met de vinger de baarmoedermond; deze voelt aan als een gladde bobbel
  • Uit de baarmoedermond steken 2 draadjes van ongeveer 2 centimeter. Het voelt vaak als één draadje.

Zijn de draadjes langer dan de vorige keer, voel je  geen draadjes meer of voel je een plastic pootje? Dan kan het zijn dat het spiraal niet goed meer zit. Neem contact op met de huisarts. Die kan dit controleren.

Wanneer moet ik het spiraal verwijderen?

Het koperspiraal mag 5 tot 10 jaar blijven zitten. Dat hangt af van het soort spiraal dat je hebt laten zetten. Na die tijd kun je het laten vervangen of verwijderen.

Je kunt het spiraal natuurlijk altijd eerder laten verwijderen, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of klachten hebt. Wij raden je  aan de week vóór het verwijderen van het spiraal condooms  te gebruiken tijdens de seks.

Als je geen zwangerschapswens hebt, moet je meteen na verwijdering van het spiraal een ander anticonceptiemiddel gebruiken.