Pad tot huidige pagina

Het onderzoek

28 november 2021

Wat kan ik verwachten bij het onderzoek?

Een soa onderzoek wordt verricht op basis van je specifieke situatie. Er worden eerst online of soms telefonisch een aantal (persoonlijke) vragen gesteld om je risico op een soa te bepalen. Afhankelijk van je situatie kan een soa onderzoek worden uitgebreid met extra testen.

Voor de meeste bezoekers zal een soa test bestaan uit onderzoek op:

 • chlamydia en gonorroe
 • hiv en/of syfilis

Zo nodig wordt extra onderzoek gedaan naar:

 • genitale wratten
 • herpes genitalis
 • hepatitis B
 • schaamluis
 • scabies
 • LGV
 • hepatitis C

Belangrijk voor het onderzoek


Let op het volgende voor een betrouwbaar soa onderzoek:

 • wij adviseren je minstens een week na het (on)veilige seksuele contact te komen. Tenzij je klachten hebt, dan is het raadzaam om eerder te komen.
 • als je een vaste partner hebt, raden wij aan samen te komen (N.B. voor beiden dient een aparte afspraak gemaakt te worden).
 • als je een antibioticakuur gebruikt, raden wij je aan een week na het beeïndigen van de kuur te komen voor onderzoek. Tenzij je klachten hebt, dan is het raadzaam om eerder te komen.

Wat gebeurt er tijdens jouw bezoek?

Het onderzoek (consult) bestaat uit een aantal onderdelen. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Balie (intake controleren)

Je word bij de balie opgeroepen waar een medewerker je vraagt om de intake die je eerder hebt ingevuld of telefonisch hebt beantwoord te controleren. Dit is nodig om duidelijk te krijgen welke testen voor jou noodzakelijk zijn. 
Hierna kan je de chlamydia en gonorroe testen in het toilet afnemen in een speciaal daarvoor ingericht toilet.
Voor vrouwen gaat het om het zelf afnemen van een uitstrijkje uit de vagina en soms een uitstrijkje uit de anus en keel. Voor mannen gaat het om urine onderzoek en in sommige gevallen een anus en keel uitstrijkje.
Soms kan je na de test afname naar huis maar het kan ook betekenen dat je na de testafname in de wachtkamer plaats moet nemen voor een vervolg onderzoek.
Bij de balie word je hierover geïnformeerd.

Onderzoekskamer

Op de onderzoekskamer zal de verpleegkundige je eerst nog een paar aanvullende vragen stellen.

Bloedonderzoek

Indien bloedafname noodzakelijk is dan zal dit getest worden op syfilis en/of hiv, en zo nodig Hepatitis B of Hepatitis C.

Lichamelijk onderzoek

Voor vrouwen kan dit betekenen een speculum onderzoek (inwendig vaginaal onderzoek met een 'eendenbek'). Bij mannen, indien noodzakelijk, een uitstrijkje uit de plasbuis en/of anus. Indien noodzakelijk kan er aanvullend onderzoek gedaan worden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Gemiddeld duurt het onderzoek een kwartier tot half uur. Maar dit kan door specifieke klachten uiteraard langer duren.

Online opvragen van de uitslag

Inloggegevens

Je kunt de uitslag van het soa onderzoek online opvragen met jouw inloggegevens.
De inloggegevens (pinnummer en ordernummer) staan op het contactkaartje dat je bij aanvang van je bezoek aan de Soa-polikliniek hebt gekregen.

Indien je geen inlog gegevens (meer) hebt dan adviseren we je ons te bellen voor de uitslagen via telefoonnummer (020) 555 5822, ma/vrij tussen 10.15 en 12.15 uur.

Log in voor jouw uitslagen

Let er op dat inloggen alleen mogelijk is nadat je een e-mail en/of sms hebt ontvangen met het bericht dat je uitslagen bekend zijn.

Het online opvragen werkt alleen indien er in de administratie een Nederlands 06-nummer van je bekend is.

Indien je alleen een emailadres hebt opgegeven dan ontvang je per e-mail het bericht dat je uitslagen bekend zijn en kan je ons bellen voor de uitslag via telefoonnummer (020) 555 5822, ma/vrij tussen 10.15 en 12.15 uur.

We willen we je er op wijzen dat jouw uitslagen na het stellen van de diagnose slechts één maand online op te vragen zijn. Is het langer geleden dan kun je bellen met de polikliniek.

Procedure

Wij raden je aan om op werktijden (maandag t/m vrijdag tussen 9 en 16 uur) de uitslag te bekijken zodat we je - indien nodig - zo snel mogelijk te woord kunnen staan of kunnen ontvangen op de Soa-polikliniek voor behandeling.

Voor het bekijken van jouw uitslagen log je in op www.soatestuitslag.nl en voer je je pinnummer en ordernummer in en de inlogcode die je daarna per sms ontvangt. Vervolgens kan je jouw persoonlijke uitslagen bekijken.

Let op! Indien je al behandeld bent tijdens je bezoek aan de polikliniek en er volgens deze site geen aanvullende behandeling meer nodig is, kan het voorkomen dat je toch nog steeds klachten hebt. Indien je alle gegeven adviezen heeft opgevolgd en je één week na voltooiing van de antibioticakuur nog steeds klachten hebt, neem dan contact met ons op om een eventuele nacontrole in te plannen.

Partnerwaarschuwing

Door Corona werkt de Soa-polikliniek anders dan normaal.

Gewaarschuwd door je sekspartner: Als iemand je heeft gewaarschuwd voor een soa, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een soa-test. Dit kan bij je huisarts of online bij de GGD. Vertel dat je bent gewaarschuwd door een sekspartner.
Heb je een waarschuwing van de GGD gekregen? Neem die dan mee naar je afspraak. Voor meer informatie over soa’s kun je kijken op www.soaaids.nl.

Jij wilt je sekspartner(s) waarschuwen: Als je een soa hebt zal de verpleegkundige het waarschuwen van sekspartners met je bespreken. Het waarschuwen van je sekspartners kun je op verschillende manieren doen:

 • Je kunt dit zelf doen (bijvoorbeeld als je afspreekt met die persoon of via de telefoon of whatsapp)
 • Je kunt je partners (anoniem) waarschuwen met een sms of e-mail via partnerwaarschuwing.nl
 • Je kunt de verpleegkundige vragen je partner(s) (anoniem) te waarschuwen

Wil je je partners (anoniem) waarschuwen? Log dan met de inloggegevens die je aan het einde van je bezoek aan de Soa-polikliniek hebt gekregen in op www.soatestuitslag.nl. Daar staat een link naarwww.partnerwaarschuwing.nl. Klik op deze link en daarna op start. Vul het telefoonnummer of e-mailadres van je sekspartner(s) in. Laat het vinkje staan als je anoniem wil blijven. Verstuur nu je waarschuwing. Als je hebt gekozen voor anoniem dan weten je sekspartners niet dat de waarschuwing van jou komt. Als afzender staat de GGD.

Heb je nog vragen of kom je er niet uit?
Ben je ergens anders getest en wil je hulp bij het waarschuwen van je partners? Neem contact op met team partnerwaarschuwing van de GGD. 
Soa-pw@ggd.amsterdam.nl. Of telefonisch 06-19291425.

Let wel, het onderzoek bij de polikliniek is niet altijd een volledig soa onderzoek. Het is mogelijk dat je alsnog naar je huisarts wordt doorverwezen. Bezoekers van de polikliniek zeggen vaak dat onderzoek via de huisarts meer geld kost, afhankelijk van je eigen risico. Helaas is dat voor de GGD geen reden om wel een soa onderzoek uit te voeren.