Pad tot huidige pagina

Zelf gekochte testen

10 januari 2020

CE logo

Er zijn tegenwoordig bij de drogist of via het internet verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, zoals testen op hiv, syfilis en chlamydia. Deze testen moeten een CE logo hebben anders mogen ze niet worden verkocht. Testen met een CE logo zijn goed verpakt en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands.

Helaas is het CE logo geen garantie voor een juiste testuitslag. De kwaliteit van de testen is wisselend. Dit komt vooral doordat niet alle testen even makkelijk zijn om uit te voeren en het soms moeilijk is om de testuitslag af te lezen.

Deze testen zijn bedoeld als screening: als de test reageert dan is verder onderzoek nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. De testen zijn bovendien niet voor iedereen geschikt. Het is soms moeilijk te achterhalen welke test in jouw persoonlijke situatie geschikt is en een betrouwbaar resultaat geeft. Om deze reden raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.