Pad tot huidige pagina

Nieuwe werkwijze Soa-polikliniek

10 mei 2019

Beste bezoeker,

Hierbij willen wij je informeren over de nieuwe werkwijze van de Soa-polikliniek die we invoeren.

Afspraak maken en invullen vragenlijst via het internet

De Soa-polikliniek van de GGD Amsterdam is in 2018 gestart met het stapsgewijs vernieuwen van haar werkwijze. Hierdoor hopen we je nog beter van dienst te zijn. Als je online een soa-test en/of Sense-afspraak maakt wordt je gevraagd om (thuis) alle benodigde gegevens in te vullen (deze gegevens worden nu in de spreekkamer gevraagd). Je krijgt via de e-mail een afspraakbevestiging en een QR-code. Ook krijg je informatie over de werkwijze op de Soa-polikliniek.

Op de Soa-polikliniek: meer zelf doen

Op de dag van de afspraak:

  • scan je bij binnenkomst de QR-code en krijg je een oproepnummer.
  • aan de balie worden daarna de online ingevulde gegevens gecheckt en bevestigd en geef je toestemming voor het consult. Hierna krijg je de testmaterialen uitgereikt.
  • de testen (urine, en/of een uitstrijk van de vagina, anus en keel) neem je zelf af in de daarvoor bestemde toiletruimte. In die ruimte zie je een filmpje met uitleg hoe je dit zelf kunt afnemen. Afhankelijk van je zorgvraag wordt bepaald of je een consult krijgt bij een doktersassistent of een verpleegkundige. Het is ook mogelijk dat je alleen een zelfafnametest test krijgt aangeboden waarbij geen gesprek met een zorgverlener plaatsvindt. Sommige mensen kunnen na afname de kliniek verlaten en anderen wachten op een lichamelijk onderzoek en/of bloedafname of behandeling.

In deze nieuwe werkwijze is er meer tijd voor een gesprek voor degene die daar behoefte aan hebben. In de meeste gevallen kunnen we de uitslagen van de soa-testen binnen 2 werkdagen via een sms en/of e-mail met je delen.

Hier kun je twee filmpjes bekijken:

Uitleg routing Soa-poli

Afname instructie

Verbouwing

De ingang van de Soa-polikliniek wordt verplaatst. Je komt straks binnen via de hoofdingang van de GGD, de Nieuwe Achtergracht 100. De verbouwing (ook intern) is gepland vanaf de eerste helft van 2019 (april).

Verruiming openingstijden

In het 2e kwartaal van 2019 gaan we de hele dag open. De nieuwe openingstijden zijn: op werkdagen (maandag t/m vrijdag) vanaf 08:30 uur tot 17:30 uur en op donderdagavond tot 22:00 uur.

Het Burgerservicenummer (BSN): niet verplicht

Omdat je op de Soa-polikliniek anoniem getest kunt worden, vindt er nu nog geen identiteitscontrole plaats. De kliniek kan hierdoor niet garanderen dat de opgegeven persoonsgegevens juist zijn en kan daarom de bezoekers geen uitslagen op papier geven. Anonieme cliënten blijven anoniem en van hen wordt geen uitslag aan derden verstrekt.

Om in de toekomst beter met andere zorgverleners waaronder de huisartsen te kunnen communiceren, zal de Soa-polikliniek omstreeks begin 2019 het Burgerservicenummer (BSN) gaan invoeren. Verwijsbrieven, uitslagenbrieven naar huisartsen/specialisten en recepten kunnen dan veilig digitaal verzonden worden, o.a. met Zorgmail.

Het wel of niet geven van je BSN blijft je persoonlijke keuze. Het is geen verplichting en heeft geen invloed of je wel of niet getest wordt. Je BSN wordt door middel van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) bij ieder bezoek gecontroleerd.

We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben.

Het Soa-polikliniek team