Pad tot huidige pagina

Discover studie

13 mei 2019

DISCOVER is een medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin onderzocht wordt of een nieuw experimenteel geneesmiddel veilig en effectief is voor gebruik voor gezonde volwassenen ter voorkoming van een hiv-infectie. Het voorkomen van een hiv-infectie voordat er risico op hiv is gelopen, is ook bekend als pre-expositie profylaxe (PrEP). Het experimentele geneesmiddel dat bij dit onderzoek wordt beoordeeld is een pil die zowel emtricitabine als tenofoviralafenamide bevat (F/TAF). Doelgroep zijn mannen en transgendervrouwen die seks hebben met mannen.

Dubbelblind onderzoek

Op basis van toeval krijgen deelnemers ofwel het experimentele PrEP geneesmiddel F/TAF ofwel Truvada® (dat emtricitabine en tenofovirdisoproxilfumaraat bevat). Zowel Truvada® als F/TAF zijn door de Food and Drug Administration (FDA) en het European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor gebruik als onderdeel van chronische hiv-behandeling. Alleen Truvada® is in de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie goedgekeurd voor gebruik als PrEP. Het gebruik van F/TAF als PrEP wordt onderzocht en zou mogelijk niet effectief kunnen zijn.
De DISCOVER studie is geïnitieerd en gefinancierd door het farmaceutische bedrijf GILEAD Sciences, Inc., Foster City, VS.

Aan dit internationale, medisch-wetenschappelijk onderzoek doen in totaal ongeveer 5000 proefpersonen mee in ongeveer 100 centra in Noord-Amerika en Europa. Voor deze studie is deelname niet meer mogelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze studie kunt u een e-mail sturen naar discover@ggd.amsterdam.nl of telefonisch contact opnemen met (020) 555 3999.