Meedoen aan vaccinatie

25 augustus 2020

Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Dit zijn mensen die door seksueel contact verhoogd risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. Hepatitis B is heel besmettelijk. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact. In landen waar hepatitis B vaak voorkomt, kunnen kinderen besmetting oplopen door contact met het bloed van de moeder, tijdens en na de geboorte. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Voor wie is de gratis vaccinatie?

Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Dit zijn mensen die door seksueel contact verhoogd risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan. De verpleegkundige of arts bespreekt met u de mogelijkheid van gratis vaccinatie.

Vaccineren tegen hepatitis B

Het vaccin wordt drie keer gegeven: tijdens het eerste consult, 1 maand later en minimaal 5 maanden na de 2e vaccinatie. Het vaccin is veilig en goed. Het heeft weinig bijwerkingen. Het vaccin veroorzaakt geen ernstige klachten of ziektes.

Wat gebeurt er als u meedoet?

Als u zich wilt laten vaccineren, krijgt u tijdens het eerste consult uw eerste vaccinatie en wordt er bloed afgenomen. In het bloed is te zien of u ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. U kunt namelijk besmet zijn zonder dat u dat gemerkt heeft. U hoort de uitslag als u voor de tweede vaccinatie komt.

Uitslag van het bloedonderzoek

Als u voor de tweede keer komt, krijgt u een advies op basis van de uitslag van het bloedonderzoek:

  • Verreweg de meeste mensen krijgen het advies de volgende twee prikken te halen voor bescherming tegen hepatitis B.
  • Een deel van de mensen hoeft niet verder gevaccineerd te worden. Zij hebben al hepatitis B doorgemaakt.
  • Een klein deel van de mensen krijgt een gesprek met de arts of sociaal verpleegkundige omdat er een chronische hepatitis B-infectie bestaat. Mensen met een chronische infectie zijn besmettelijk voor anderen en kunnen op de lange duur ernstige leverafwijkingen krijgen.
Zij krijgen in dat gesprek informatie en het advies om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

Na vaccinatie

Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Deze bijwerkingen zijn normaal. Als u na de vaccinatie ernstige klachten krijgt, neem dan contact op met de huisarts. Wij verzoeken u dat ook aan ons te melden als u voor de volgende vaccinatie komt.

Het vaccin werkt goed

Na drie vaccinaties zijn verreweg de meeste mensen langdurig beschermd tegen de ziekte (waarschijnlijk levenslang). Zij kunnen de ziekte niet meer krijgen.
Om zeker te weten of u beschermd bent, kunt u 4 tot 8 weken na uw 3e vaccinatie uw bloed laten controleren. U kunt dit bloedonderzoek laten doen via uw huisarts, hiv-behandelaar of online een afspraak maken via het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau. Dit bloedonderzoek is niet gratis, maar wordt soms vergoed door de ziektekostenverzekering.
Als blijkt dat u niet voldoende beschermd bent komt u in aanmerking voor nogmaals drie gratis vaccinaties.
Sommige mensen zijn na vaccinatie niet volledig beschermd. Vooral mensen met HIV of hepatitis C en mensen ouder dan 40 jaar hebben meer kans om niet volledig beschermd te zijn na drie vaccinaties.

Hiv en hepatitis B

Het is bekend dat hepatitis B vaccinaties minder goed aanslaan bij personen met HIV. Daarom wordt mensen met hiv een dubbele dosis hepatitis B vaccinatie geadviseerd.

Hepatitis A

Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een risico op hepatitis A. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis en loop je op via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties. Voor dit combinatievaccin betaalt u per vaccinatie een eigen bijdrage.

Uw gegevens

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en geregistreerd in een landelijk registratiesysteem van het hepatitis B vaccinatieprogramma. Dit systeem is alleen toegankelijk voor artsen en verpleegkundigen van GGD'en en hivconsulenten van ziekenhuizen. De vaccinatiegegevens worden ook gebruikt voor onderzoek naar aantallen gevaccineerden. Daarvoor worden de gegevens anoniem gemaakt. Uw persoonlijke gegevens zijn niet bekend bij de onderzoeker.
Mocht u hiertegen bezwaar hebben dan kunt u dit kenbaar maken aan de verpleegkundige
De vaccinatiegegevens worden ook gebruikt voor onderzoek naar aantallen gevaccineerden. Daarvoor worden de gegevens anoniem gemaakt. Uw persoonlijke gegevens zijn niet bekend bij de onderzoeker.

Lijst

Mannen die seks hebben met mannen of sekswerkers kunnen voor gratis vaccinatie tegen hepatitis B terecht bij alle GGD'en ín Nederland.

Let op, er is een uitbraak van hepatitis A gaande. Zie dit nieuwsbericht van 15 februari 2017.
(Mannen die seks hebben met mannen kunnen ook kiezen voor het combinatievaccin hepatitis B en A. Voor dit combinatievaccin betaalt men een eigen bijdrage van € 25 per vaccinatie (€ 75 in totaal)).

Mannen die al volledig tegen hepatitis B zijn gevaccineerd kunnen een afspraak maken voor een hepatitis A vaccinatie op het Reizigersadvies en Vaccinatiebureau.