Pad tot huidige pagina

Vraag en antwoord

23 december 2019

Vragen over tests

Kan ik een zwangerschapstest bij jullie laten doen?

Als je je zorgen maakt of je wel of niet zwanger bent, kun je bij ons een Sense-afspraak maken (gratis voor jongeren tot 25 jaar). Er wordt dan eventueel een zwangerschapstest gedaan.

Doen jullie ook een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker?

Nee, dat doen wij niet, dat doet onder andere je huisarts. Ook kun je voor al je vragen en verzoeken op gebied van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker terecht bij Bevolkingsonderzoek Midden-West. Cliëntinfolijn 020 409 6699 (ma t/m vr 09.00-12.00 uur, lokaal tarief).
E-mail: bmhk@bevolkingsonderzoekmidden-west.nl

Ik wil alleen een hiv test, kan dat?

Een hiv test wordt aangeboden in combinatie met een onderzoek naar andere soa. Dus een hiv test alleen is niet mogelijk.

Kan ik bij de Soa-polikliniek terecht voor een hiv sneltest?

Een hiv test is bij de polikliniek een mogelijk onderdeel van een uitgebreid onderzoek op soa. Als er specifieke klachten zijn of je bent gewaarschuwd dan wordt er gebruik gemaakt van de hiv sneltest. De uitslag van de hiv sneltest is binnen 45 tot 60 minuten bekend. Indien hier geen speciale reden toe is wordt de standaard hiv test gebruikt en kan je na drie tot tien dagen de uitslag op internet opvragen.

Ik heb een hiv test nodig voor een verzekering of visa, kan dat bij de GGD?

Nee. We verstrekken geen hiv-uitslagen voor deze doeleinden.

Kan ik de uitslagen op papier meekrijgen voor mijn verzekering of visum?

Dat is niet mogelijk. Daarvoor zul je naar je huisarts moeten gaan.

Vragen over het onderzoek

Doet het onderzoek pijn?

Nee, het onderzoek hoort geen pijn te doen, maar kan wel gevoelig zijn. Belangrijk is om zo ontspannen mogelijk te blijven gedurende het onderzoek.
Wanneer je té gespannen bent, kan het onderzoek wél als pijnlijk ervaren worden.

Moet ik nuchter (een lege maag) zijn voor het onderzoek?

Nee, voor deze tests is het niet nodig om met een lege maag te komen.
Wij raden het juist aan wél te eten voor het onderzoek, zodat je mogelijk bij het bloedprikken niet ‘flauw' wordt.

Kan ik me laten onderzoeken als ik ongesteld ben?

Ja, dat kan. De bacteriën (chlamydia, gonorroe, trichomonas) blijven altijd traceerbaar. Het kan wel zijn dat het onderzoek iets gevoeliger is.
Maar als je specifieke klacht met afscheiding te maken heeft, kunnen wij dit niet goed beoordelen tijdens je menstruatie. Dan raden wij je aan om daarna te komen.

Ik heb gisteren onveilig seks gehad, kan ik me nu laten testen?

Je bent daar te vroeg voor, wacht minimaal een week tot 10 dagen alvorens je je laat testen. Wanneer je echter klachten krijgt moet je eerder contact met ons opnemen.
Indien je mogelijk besmet geraakt bent met hiv wijzen wij je op de informatie over pep.

Ik slik nu medicijnen, kan ik me laten onderzoeken?

Als je nu een antibioticumkuur slikt, dan kun je beter een week ná het beëindigen van de kuur terugkomen. Het kan namelijk zijn dat we niet alles betrouwbaar kunnen testen. Als je klachten hebt moet je natuurlijk wel langskomen, zodat we kunnen bekijken of je onderzocht kunt worden.

Vragen over het spreekuur

Hoe duur is een behandeling?

Voor de kosten van het onderzoek en eventuele behandelingen hoef je niet te betalen, ook een verzekering is niet nodig. Het kost je alleen wat tijd en geduld.

Is de behandeling van een soa altijd gratis?

In sommige gevallen bestaat de behandeling uit een recept die bij je apotheek ingeleverd moet worden. Hou er rekening mee dat je hier een eigen bijdrage over moet betalen.

Moet ik lang wachten voordat ik aan de beurt ben?

Wij streven ernaar om iedereen binnen 30 minuten na de afgesproken tijd in behandeling te hebben genomen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het onderzoek tussen de 10 en 50 minuten kan duren, en dat eventueel een voorlopige uitslag 45 minuten na het onderzoek volgt. Al met al moet je rekening houden dat een bezoek aan de Soa-polikliniek ± 1 tot 1½ uur in beslag kan nemen.

Kan ik me ook ergens anders laten testen?

Ja, dat kan. De huisarts kan je testen.

Kan ik bij jullie terecht met vragen over seks?

Je kunt bij ons maandag t/m vrijdag terecht met alle vragen die je hebt op het gebied van seksuele gezondheid. Bijvoorbeeld: ik heb pijn bij het vrijen, ik ben bang dat ik zwanger ben, wat is het beste anticonceptiemiddel, ik ben de pil vergeten, wat nu? Ik kom te snel klaar, is daar wat aan te doen?

Je kunt hiervoor online een afspraak maken voor een Sense consult (tot 25 jaar is dit gratis).