Vragen over het onderzoek

31 mei 2019

Het onderzoek

Doet het onderzoek pijn?

Nee, het onderzoek hoort geen pijn te doen, maar kan wel gevoelig zijn. Belangrijk is om zo ontspannen mogelijk te blijven gedurende het onderzoek.
Wanneer u té gespannen bent, kan het onderzoek wél als pijnlijk ervaren worden.

Moet ik nuchter (een lege maag) zijn voor het onderzoek?

Nee, voor deze tests is het niet nodig om met een lege maag te komen.
Wij raden het juist aan wél te eten voor het onderzoek, zodat u mogelijk bij het bloedprikken niet ‘flauw' wordt.

Kan ik me laten onderzoeken als ik ongesteld ben?

Ja, dat kan. De bacteriën (chlamydia, gonorroe, trichomonas) blijven altijd traceerbaar. Het kan wel zijn dat het onderzoek iets gevoeliger is.
Maar als uw specifieke klacht met afscheiding te maken heeft, kunnen wij dit niet goed beoordelen tijdens uw menstruatie. Dan raden wij u aan om daarna te komen.

Ik heb gisteren onveilig seks gehad, kan ik me nu laten testen?

U bent daar te vroeg voor, wacht minimaal een week tot 10 dagen alvorens u zich laat testen. Wanneer u echter klachten krijgt moet u eerder contact met ons opnemen.
Indien u mogelijk besmet geraakt bent met hiv wijzen wij u op de informatie over pep.

Ik slik nu medicijnen, kan ik me laten onderzoeken?

Als u nu een antibioticumkuur slikt, dan kunt u beter een week ná het beëindigen van de kuur terugkomen. Het kan namelijk zijn dat we niet alles betrouwbaar kunnen testen. Als u klachten heeft moet u natuurlijk wel langskomen, zodat we kunnen bekijken of u onderzocht kunt worden.

Het spreekuur

Hoe duur is een behandeling?

Voor de kosten van het onderzoek en eventuele behandelingen hoeft u niet te betalen, ook een verzekering is niet nodig. Het kost u alleen wat tijd en geduld.

Is de behandeling van een soa altijd gratis?

In sommige gevallen bestaat de behandeling uit een recept die bij uw apotheek ingeleverd moet worden. Hou er rekening mee dat u hier een eigen bijdrage over moet betalen.

Moet ik lang wachten voordat ik aan de beurt ben?

Wij streven ernaar om iedereen binnen 30 minuten na de afgesproken tijd in behandeling te hebben genomen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het onderzoek tussen de 10 en 50 minuten kan duren, en dat eventueel een voorlopige uitslag 45 minuten na het onderzoek volgt. Al met al moet u rekening houden dat een bezoek aan de Soa-polikliniek ± 1 tot 1½ uur in beslag kan nemen.

Kan ik me ook ergens anders laten testen?

Ja, dat kan. De huisarts kan u testen.

Kan ik bij jullie terecht met vragen over seks?

U kunt bij ons elke werkdag terecht met alle vragen die u heeft op het gebied van seksuele gezondheid. Bv: ik heb pijn bij vrijen, ik ben bang dat ik zwanger ben, wat is het beste anticonceptiemiddel, ik ben de pil vergeten, wat nu? Ik kom te snel klaar, is daar wat aan te doen?

U kunt hiervoor online een afspraak maken voor een Sense consult (tot 25 jaar is dit gratis).