Immunologie - IGRA

10 mei 2021

IGRA test (Quantiferontest) voor aantonen van latente TBC.

De IGRA test is een Interferon-gamma release assay voor het aantonen van latente TBC en is nuttig bij verdenking op latente TBC indien de Mantoux twijfelachtig is (bijvoorbeeld tussen de 5 en 15 mm.) of wanneer de patiënt in het verleden met BCG gevaccineerd is.

De test meet interferon-γ productie in bloed na stimulatie met een eiwit dat specifiek is voor Mycobacterium tuberculosis.

Bloed dient afgenomen te worden in speciale buizen. Indien u een patiënt verdenkt van een latente TBC wordt aangeraden de patiënt een afspraak te laten maken voor het spreekuur van de tuberculose afdeling van de GGD, tel: (020) 555 5240. Voor overige vragen kunt u bellen met de arts-microbioloog, tel: (020) 555 5293.

Hoe wordt bloed afgenomen voor de IGRA test(QuantiFERON®-TB Gold Plus(QFT)) voor aantonen van latente TBC?

  1. Het QFT®-afnamesysteem bestaat uit 4 buisjes:

Grijze dop: NIL-buis

Groene dop: TB1-buis

Gele dop: TB2-buis

Paarse dop: Mitogen-buis

2. Vul de 4 buisjes elk met 1 milliliter bloed (tot de zwarte streep).

3.Zodra de buisjes gevuld zijn, moeten deze minstens 10 x voorzichtig worden gemengd (zie afbeelding) om ervoor te zorgen dat de gehele binnenwand van de buisjes met bloed wordt bedekt en in contact is geweest met het antigeen op de binnenwand van de buisjes.

4. Bewaar de buizen tot verzenden bij kamertemperatuur.

  1. Verzend de buizen zo spoedig mogelijk, in ieder geval binnen 16 uur, naar het Streeklaboratorium. Voor een betrouwbare uitslag moeten de buizen nl. binnen 16 uur geïncubeerd worden bij 37°C.

De IGRA test wordt dagelijks uitgevoerd. De materialen moeten één dag voor de test op het laboratorium aanwezig zijn in verband met de overnacht incubatietijd. De uitslag is zodoende een dag na binnenkomst bekend.