Mycologie

26 maart 2020

In het algemeen geldt dat, om de kwaliteit van de kweek te garanderen, de materialen zo snel mogelijk naar het laboratorium getransporteerd dienen te worden. Tot het tijdstip van verzenden de materialen na afname in de koelkast bij 4ยบ C bewaren. Relevante klinische gegevens (antibioticagebruik, contact met dieren, verblijf in het buitenland) vermelden op het aanvraagformulier, dit kan van essentieel belang zijn voor de juiste diagnostiek.

Dermatophyten (Huidschimmels)

Voor onderzoek op dermatophyten zijn huidschilfers, (stukjes) nagels en (afgebroken) haren geschikt. Indien een KOH preparaat gewenst is, dit duidelijk aangeven op het aanvraagformulier. Dit wordt niet standaard gedaan.

Voor onderzoek op dermatophyten zijn huidschilfers, (stukjes) nagels en (afgebroken) haren geschikt. Indien een KOH preparaat gewenst is, dit duidelijk aangeven op het aanvraagformulier. Dit wordt niet standaard gedaan. Indien onderzoek op Malassezia (pityrosporum) gewenst is dit ook duidelijk aangeven op het aanvraagformulier ivm afwijkende kweekomstandigheden.

Naast de kweek wordt op nagels aangevraagd op dermatophyten tevens een moleculaire test uitgevoerd. De uitslag hiervan is afhankelijk van de dag van binnenkomst na 3 dagen bekend.

Overige schimmels en gisten

Voor algemeen onderzoek op schimmels (niet dermatophyten) worden dezelfde richtlijnen voor afname gehanteerd als voor de banale kweek. Voor onderzoek op specifieke schimmels (Histoplasmose), dit expliciet vermelden op het aanvraagformulier.