Pad tot huidige pagina

Reizen en tuberculose

31 mei 2019

Gaat u op reis naar Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika? Dan kan het zijn dat u een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) nodig heeft voordat u op reis gaat of dat u na de reis gecontroleerd moet worden op tuberculose.

Wanneer is onderzoek noodzakelijk?

Onderzoek op infectie of in enkele gevallen vaccinatie tegen tuberculose is misschien noodzakelijk als voor u één van onderstaande situaties van toepassing is. Neem in die gevallen contact op met de tuberculosebestrijding ruim voor u op reis gaat.

 • Als u door ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft.
  Óf:
 • Als u 1 maand of langer gaat werken of verblijven in een ziekenhuis, een gevangenis of een instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of hiv-geïnfecteerden.
  Óf:
 • Als u langer dan 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika gaat verblijven. Dit geldt ook voor regelmatige korte reizen binnen één jaar, die samen langer zijn dan 3 maanden.
  Óf:
 • Als u regelmatig met kinderen jonger dan 5 jaar reist én u verwacht dat het kind vóór de leeftijd van 5 jaar in totaal minstens 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika zal verblijven en het kind is niet met BCG gevaccineerd.

Welke onderzoeken zijn mogelijk?

 • Tuberculine huidtest (Mantoux) voor en/of na de reis eventueel gecombineerd met een gesprek met één van onze artsen.
 • BCG-vaccinatie voorafgegaan door een tuberculinehuidtest.

Onderzoek na de reis

Is controle op tuberculose na uw reis noodzakelijk, vul dan het inschrijfformulier TBC na reis in. U ontvangt twee maanden na uw reis een schriftelijke uitnodiging voor een tuberculose-onderzoek.

> inschrijfformulier TBC na reis

Algemene informatie over reizen en tuberculose

De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Patiënten met longtuberculose kunnen besmettelijk zijn voor andere mensen wanneer bij het hoesten bacteriën in de lucht komen. Inademing van deze bacteriën kan tot infectie leiden. Blijf tijdens uw reis uit de buurt van hevige ‘hoesters’. Lukt dat niet? Adem dan zoveel mogelijk door uw neus. En bedek uw mond met een sjaal, zakdoek of mondneusmasker. Vermijd kleine, donkere en slecht geventileerde ruimten (kleine huizen, hutten, krottenwoningen), die vergroten de kans op besmetting. Toch naar binnen? Ga dan bij een open raam zitten.

Als u na uw reis langer dan 3 weken hardnekkige hoestklachten heeft, is het advies om een arts te raadplegen. Geeft u hierbij dan ook altijd aan dat u in het buitenland bent geweest. Zie voor meer informatie www.tuberculose.nl.