Organisatie maternale kinkhoestvaccinatie in Amsterdam en regio Amstelland vanaf 16 december 2019

12 december 2019

Bericht voor huisartsen in Amsterdam en regio Amstelland

Baby’s beschermen tegen kinkhoest


Vanaf 16 december kunnen zwangeren de kinkhoestvaccinatie, ook wel de '22 weken prik' genoemd, gratis krijgen bij de jeugdgezondheidszorg. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Middels deze mailing informeren wij u over de organisatie en communicatie bij de jeugdgezondheidszorg in Amsterdam en regio Amstelland rondom de maternale kinkhoestvaccinatie. Het RIVM start dit jaar vanaf 2 december een landelijke campagne hierover.

Organisatie kinkhoestvaccinatie in Amsterdam en regio Amstelland

Vanaf 16 december ligt landelijk de counseling over deze vaccinatie en de uitvoering bij de jeugdgezondheidszorg. Verloskundig zorgverleners hebben het eerste contact met de zwangere en informeren haar dat zij vanaf 22 weken de gratis kinkhoestvaccinatie bij jeugdgezondheidszorg kan halen.
In onze regio zal er per wijk / gemeente een inloopspreekuur zijn, in de Ouder- en Kindteams in Amsterdam of het consultatiebureau in Amstelland, waar zwangeren vanaf 22 weken zonder afspraak meteen een prik kunnen halen. Zonder recept van de huisarts kunnen zij hun kind beschermen tegen kinkhoest. Zie hieronder voor informatie over de inloopspreekuren.

Communicatie over de 22 weken prik

Als jeugdgezondheidszorg in Amsterdam (GGD en SAG) en Amstelland (GGD) zullen wij aanhaken op de landelijke campagne van het RIVM. Er zal op dit moment dan ook geen aparte lokale campagne komen. Op de websites van de GGD en van SAG www.sag-jeugdgezondheidszorg.nl zullen wij begin december informeren over de vaccinatie en waar zwangeren voor de inloopspreekuren terecht kunnen. Wij linken op onze sites ook naar de RIVM campagne website 22wekenprik.nl. Deze website gaat 2 december live. Vanaf 26 november liggen materialen van het RIVM bij de verloskundig zorgverleners: brieven in enveloppen, folders en posters ‘Bescherm je baby tegen kinkhoest’.

Via de RIVM website zal een postcodetool beschikbaar zijn zodat er ook online gekeken kan worden naar locaties en tijden voor de vaccinatie.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze mailing of over de organisatie van de maternale kinkhoestvaccinatie door jeugdgezondheidszorg, mail dan naar jgzsecretariaat@ggd.amsterdam.nl of Info-jgz@sag-amsterdam.nl of bel naar Astrid Nielen, arts M&G, staf jeugdgezondheidszorg, 06-51196042.