Informatie voor huisartsen over de Eikenprocessierups

De komende periode kan de eikenprocessierups weer voor overlast gaan zorgen.

Eikenprocessierupsen (EPR) zijn rupsen van de eikenprocessienachtvlinder die kunnen leven van eikenblad. Deze rupsen hebben in de laatste fasen van hun groei brandharen. Tijdens deze periode, die globaal duurt van eind mei tot en met augustus, laten deze brandharen los en kunnen in de omgeving van aangetaste eiken last geven voor mens en dier. Contact met de brandharen van de rups zorgt voor jeuk en soms last van de ogen of een allergische reactie.

Informatie online

  • U kunt online veel informatie vinden over de EPR. Zo is er de landelijke GGD-website www.rupsen.info. Daar vindt u gezondheidsinformatie met onder andere materiaal zoals folders en posters over de rupsen.
  • Ook heeft de gemeente Amsterdam een overzicht gemaakt van locaties met de hoogste kans op overlast. Deze informatie vind u op:
    www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bomen/eikenprocessierups/
  • Gezondheidsinformatie voor Amsterdam vindt u op : www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/eikenprocessierupsen/
  • Bestrijding van de rupsen is een onderdeel in een breed beheerpakket rondom eiken. Nadat er in april en mei veel eiken preventief behandeld zijn, worden in juni, juli en august de nesten opgespoord en met speciale zuigmachines opgezogen. Dit wordt uitgevoerd door het boombeheer van de gemeente. Bij het beheer helpt het als er nesten gemeld worden door bewoners.
  • Meldingen in Amsterdam kunnen worden gedaan via meldingen.amsterdam.nl waarbij de locaties op een digitale kaart gezet worden en met een foto kunnen worden verstuurd.
  • Daarnaast kan melden kan ook telefonisch via 14 020. In de andere gemeenten van de regio wordt de bestrijding via het boombeheer van deze gemeenten uitgevoerd, informeer daarvoor bij de gemeente.

Nascholing voor huisartsen

In samenwerking met eikenprocessierupsexpert Henk Jans biedt de GGD een bijscholing aan voor huisartsen. Het gaat om een interactieve presentatie van 45-60 minuten die dieper ingaat op de medische aspecten van blootstelling aan de brandhaartjes zoals een differentiaal vergelijking van jeukklachten in relatie tot omgevingsfactoren
Voor meer informatie hierover en voor intercollegiaal overleg kunt u contact opnemen met team Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam, via LO@ggd.amsterdam.nl  of 020 555 5405.

Flyer Gemeente Amsterdam eikenprocessierups (PDF, 280 kB)

Informatieblad_GGD eikenprocessierups - huisartsen (PDF, 348 kB)