Toename Hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen

22 juli 2019

In de eerste zes maanden van 2019 is er een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dit aantal is lager dan tijdens de grote uitbraak onder MSM in 2017, maar nog steeds hoger dan in andere jaren. In totaal zijn er nu 79 patiënten in 2019 gemeld.

Samenvatting

  • Er is een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM).
  • De verwachting is dat hepatitis A zich tijdens prides en soortgelijke feesten verder zal verspreiden.
  • MSM worden geadviseerd zich te laten vaccineren tegen hepatitis A

Hepatitis A

Hepatitis A is een acute leverontsteking en wordt overgedragen via de fecale-orale route. De overdracht vindt plaats door besmet voedsel, water of via mens-op-mens contact inclusief seksueel contact.

Bij volwassenen gaat de infectie meestal gepaard met ziekteverschijnselen. Er is dan een plotseling begin met algehele malaise, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikpijn. Na enkele dagen kan icterus met donkere urine en soms stopverfkleurige feces ontstaan. Het acute beeld duurt 1 à 2 weken.

Er is een verhoogde kans op ernstig beloop bij personen met chronische hepatitis B of C of andere chronische leverziekten.

Verwachting komende maanden: Prides

De verwachting is dat hepatitis A  zich tijdens prides en soortgelijke feesten verder zal kunnen verspreiden.

Maatregel: hepatitis A vaccinatie

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de MSM nog steeds vatbaar  is voor hepatitis A. MSM informeren en actief een vaccinatie aanbieden is dus zeer wenselijk.

MSM kunnen in het kader van het landelijke Hepatitis B vaccinatieprogramma (gratis hepatitis B vaccinatie voor risicogroepen), tegen een gereduceerd tarief gevaccineerd worden met het gecombineerde hepatitis A/B vaccin (€25 per vaccinatie, €75 voor 3 vaccinaties). Mannen die nog nooit tegen hepatitis B zijn gevaccineerd kunnen hiervoor online een afspraak maken via: mantotman.nl of telefonisch: 020-5555 464.

Mannen die wel al een volledige hepatitis B serie gehad hebben kunt u zelf vaccineren tegen hepatitis A of verwijzen naar het speciale hepatitis B spreekuur voor MSM. Mannen kunnen hiervoor online een afspraak maken of telefonisch: (020) 5555 464.

Maatregel: benadrukken hygiene-advies

We vragen huisartsen om bij de voorlichting aan MSM het belang van goede algemene hygiënemaatregelen, ook bij sekscontacten te benadrukken. Hepatitis A-virus kan nog geruime tijd na de eerste ziektedag in feces worden aangetoond en het is aannemelijk dat de besmettelijke periode bij direct oro-anaal contact langer is dan bij andere transmissiewijzen.

Informatie voor professionals

Meer informatie over hepatitis A is beschikbaar op de website van het RIVM.

Informatie voor de doelgroep

https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/soas-abc/hepatitis) en op rivm.nl https://www.rivm.nl/hepatitis-a

Intercollegiaal overleg

De afdeling Infectieziekten van de GGD Amsterdam is tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar op (020) 5555 105. Voor vragen buiten kantoortijden die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten: (020) 5555 555 (7x5), vraag naar de dienstdoende arts infectieziekten.