Pad tot huidige pagina

Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Lijst

Van kleuter tot tiener gebeurt er veel in het leven van uw kind. Naar school, vriendjes maken, jezelf ontdekken... Het is een mooie fase, die ook vragen en zorgen op kan roepen bij ouders. Denk aan vragen over de ontwikkeling van uw kind of zorgen als uw kind gepest wordt. Of misschien zoekt u informatie over  grenzen stellen en schermgebruik en media. Wat uw vraag of zorg ook is, we helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op.

Afbeelding

Lijst

Alle kinderen en jongeren in Amsterdam en omgeving verdienen het om gezond en veilig op te groeien. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Amsterdam geeft de zorg die daarvoor nodig is. Onze zorg is op maat, want iedere ouder en ieder kind is anders. Samen kijken we naar wat uw kind nodig heeft en volgen we de groei en ontwikkeling van uw kind, al vanaf de zwangerschap.

Gezondheidsonderzoeken op school

Lijst

Tussen de 4 en 12 jaar checkt de jeugdverpleegkundige twee keer de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. U krijgt de uitnodiging vanzelf thuisgestuurd. Deelname is geheel vrijwillig en vindt plaats op de basisschool of op een van onze 30 locaties in en rondom Amsterdam.

Afbeelding

Lijst

Tijdens het onderzoek meten we de lengte en het gewicht van uw kind. Uw kind houdt hierbij de kleren aan. Bij kinderen van 5 jaar doet de jeugdverpleegkundige ook een ogentest en gehoortest.

Ouders hoeven niet aanwezig te zijn, maar het mag wel. U kunt ook aangeven of u een gesprek wilt met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Logopedie, communicatie en taal

Soms zijn er problemen in de communicatie of taalontwikkeling. Een kind is dan bijvoorbeeld moeilijk te verstaan, of kan zijn gedachten of gevoelens niet goed uiten. Om problemen vroeg te signaleren, bieden we gratis logopedie aan voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Onze logopedisten werken op onze locaties, de kinderopvang en op voor- en basisscholen.

Afbeelding

Afbeelding

Bescherming tegen 12 infectieziekten

Ieder kind heeft recht op bescherming tegen ernstige infectieziekten. Dit is vastgelegd in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen en hun ouders kunnen voor de gratis vaccinaties bij Jeugdgezondheidszorg van de GGD terecht. Deelname is niet verplicht.

Op onze vaccinatiepagina vindt u een overzicht van alle vaccinaties waar uw kind voor in aanmerking komt.

Informatie over opvoeden en opgroeien

Het opvoeden van kinderen is heel bijzonder. Het kan ook vragen met zich meebrengen. Elke leeftijd heeft natuurlijk andere uitdagingen. Op deze pagina vindt u meer informatie over opvoeden voor ouders en verzorgers. Heeft u vragen? Tips nodig? Onze professionals helpen u graag, ook buiten de spreekkamer.

Afbeelding

Groeigids

Al vanaf de geboorte heeft u waarschijnlijk boekjes van de GroeiGids gekregen. Voor iedere leeftijd zijn er bijpassende gidsen gemaakt. Ook op het online platform van de GroeiGids vindt u betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Met de gratis GroeiGids app maakt u een mooie herinnering voor later en heeft u overal toegang tot betrouwbare informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Veilig Thuis

Veilig Thuis doorbreekt onveilige situaties en biedt perspectief, waardoor mensen weer toekomst hebben. Wilt u advies of heeft u hulp nodig voor een ander en/of uzelf? De hulpverleners van Veilig Thuis zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via een gratis telefoonnummer.

Privacy

Het kinddossier is een medisch dossier en goed beveiligd. Alleen de JGZ-medewerkers van GGD Amsterdam hebben toegang. Om het dossier van uw kind in te zien, kunt u een afspraak maken.

Indien nodig werken wij met de verwijsindex Multisignaal en de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Contact met Jeugdgezondheidszorg

Heeft u een vraag? Stel 'm gerust aan onze professionals. Dat kan via de chat of telefoon. Wilt u liever een persoonlijk gesprek over uw kind? Maak dan een afspraak met Jeugdgezondheidszorg bij u in de buurt.