Dit doet Jeugdgezondheidszorg

30 augustus 2022

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Amsterdam volgt preventief de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren, geeft vaccinaties en ondersteunt ouders bij lichte opvoedvragen. In Amsterdam en Amstelland zien we jaarlijks zo’n 200.000 kinderen en jongeren. Thuis, in de wijk, op school, of op een van onze 28 locaties binnen en buiten Amsterdam.

Alle ouders in Amsterdam komen vanaf de geboorte van hun kind in contact met onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Vroeger heette dit het consultatiebureau. Vanaf de zwangerschap tot 18 jaar kijken onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op verschillende momenten of een kind zich gezond ontwikkelt. Hierbij werken we preventief: we signaleren eerder en sneller problemen en kunnen kleine vragen en zorgen klein houden doordat we jeugdigen en hun ouders met enige regelmaat zien.

Van zwangerschap tot puberteit

Vanaf de zwangerschap kunnen we al extra ondersteuning bieden aan aanstaande ouders, zoals Voorzorg, prenatale huisbezoeken en de 22-wekenprik. Ook geven we ondersteuning bij ziekteverzuim op scholen en geven we advies en hulp bij bijvoorbeeld slaapproblemen of vragen over (borst)voeding. Soms hebben ouders vragen waar u ze niet mee kunt helpen. Bijvoorbeeld als ze financiële zorgen hebben of een lastige thuissituatie. Maar ook gewoon als er twijfels zijn rondom ouderschap. Wij helpen graag!

Doorverwijzen naar JGZ in de wijk

U kunt kinderen en hun ouders doorverwijzen naar Jeugdgezondheidszorg in de wijk. Bijvoorbeeld bij dit soort problemen:

  • Er is extra ondersteuning nodig van onze jeugdverpleegkundige tijdens de eerste 1000 dagen.
  • Als het antwoord op de vraag van een jeugdige patiënt niet (alleen) op medisch vlak ligt.
  • Als ouders opvoedingsvragen hebben of moeite met het ouderschap.
  • Als een gezin extra ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte of echtscheiding.
  • Als u of uw cliënt zich zorgen maakt over het (aanstaand) ouderschap.

Meer informatie

Lees meer over onze dienstverlening voor: