Pad tot huidige pagina

Jeugdgezondheidszorg tijdens de zwangerschap

Lijst

De eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van uw kind. Als ouder/verzorger speelt u hierin vanaf het prille begin een cruciale rol. Daarom kunt u al tijdens de zwangerschap bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ) terecht. Voor vragen, adviezen én voor de 22-wekenprik. Zo zorgen we samen voor de best mogelijke start voor uw kind.

Afbeelding

We zijn er voor u, al tijdens de zwangerschap

Lijst

Tijdens de zwangerschap verandert er veel: niet alleen uw lichaam verandert, maar uw leven zal er anders uit gaan zien als de baby er is. U kunt met al uw vragen over het ouderschap, het opvoeden, het verzorgen en de ontwikkeling van uw kindje bij ons terecht. U kunt een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek op een van onze locaties of bij u thuis.

Afbeelding

U bent welkom met al uw vragen

De zwangerschap is een bijzondere, maar ook een spannende tijd. Hoe zorgt u goed voor uzelf en daarmee ook voor de baby? Misschien is het lastig om werk en gezin te combineren of heeft u weinig vrije tijd? Hoe zorgt u voor een gezonde leefstijl? Hoe bereid ik mijn eerste kind voor op de komst van een baby?

Voor elke vraag kunt u bij de jeugdverpleegkundige terecht. Zij luistert en geeft informatie en adviezen. Heeft u extra hulp of ondersteuning nodig? Dan kan ze u verder doorverwijzen voor extra hulp. Altijd in overleg. Samen kijken we naar een oplossing die bij u past.

Afbeelding

De eerste 1.000 dagen

De eerste 1.000 dagen is de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag. Deze periode legt de basis voor een gezonde toekomst van uw kind. In de baby- en peutertijd worden iedere dag miljoenen verbindingen aangelegd in de hersenen van uw kind. Die verbindingen zijn een belangrijke basis voor alles wat een kind later kan leren en ontwikkelen. Als (aanstaande) ouder kunt u dagelijks bijdragen aan de ontwikkeling van uw baby of peuter. Zoals uw kind knuffelen, troosten en aandacht geven.

Bescherm uw baby tegen kinkhoest

Met de 22-wekenprik beschermt u uzelf en uw baby tegen kinkhoest. De prik is gratis voor alle zwangere vrouwen en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. U kunt de prik halen vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van de zwangerschap. Hoe eerder, hoe beter. Zo is er voldoende tijd om antistoffen aan de baby over te dragen.

Afbeelding

Extra hulp bij zwangerschap

Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, en in een kwetsbare situatie zitten, is er VoorZorg. Voorzorg geeft extra hulp en ondersteuning, naast de zorg die de verloskundige, kraamverzorgende en jeugdgezondheidszorg standaard bieden. VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat het kindje twee jaar is.

Ongepland zwanger?

Het kan zijn dat uw zwangerschap niet gepland is, wat dan? Welke keuzes zijn er en wat betekenen deze keuzes? Hoe beslist u wat u doet? Op Sense.nl leest u meer over (ongewenst) zwanger zijn.

Na de bevalling

Afbeelding

Gehoortest en hielprik

In de eerste week na de geboorte van uw baby komt een medewerker van Jeugdgezondheidzorg bij u thuis voor de hielprik en gehoortest. Het is belangrijk om deze onderzoeken zo vroeg mogelijk te doen. Op de pagina over kinderen van 0-4 jaar vindt u meer informatie over deze gehoortest en de hielprik.

De jeugdverpleegkundige op bezoek

Tussen 10 en 14 dagen na de bevalling neemt een jeugdverpleegkundige contact met u op om een afspraak te maken. We stellen ons graag aan u voor. Samen bespreken we de zwangerschap, bevalling en de eerste dagen. U kunt al uw vragen stellen en aangeven als er extra hulp nodig is. Ook horen we graag wat uw verwachtingen (en wensen) zijn van Jeugdgezondheidszorg. Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer een uur.

Afbeelding

Contact met Jeugdgezondheidszorg

Heeft u een vraag? Stel 'm gerust aan onze professionals. Dat kan via de chat of telefoon. Wilt u liever een persoonlijk gesprek over uw kind? Maak dan een afspraak met Jeugdgezondheidszorg bij u in de buurt.